اخبار اجتماعی > بهداشت و درمان

۹۹ درصد مردم جهان در این مورد وضعیت یکسان دارند



به گزارش همشهری آنلاین گزارش سازمان جهانی بهداشت می‌گوید هوای آلوده مملو از گازهای سمی و ذرات ریز نامرئی که به درون بدن انسان‌ها راه پیدا می‌کند، هر سال باعث مرگ زودرس تقریباً ۷ میلیون نفر در جهان می‌شود.

برای میلیون‌ها نفری که در برخی از دودآلودترین شهرهای جهان زندگی می‌کنند- که بسیاری از آنها از جمله دهلی نو، داکا، بنگلادش، بانکوک و جاکارتا در قاره آسیا قرار داند- ظاهراً هوای آلوده گریزناپذیر می‌نماید.

البته افراد می‌توانند کارهایی برای مقابله با اثرات زیان‌بار آلودگی هوا انجام دهند، اما پیش از همه باید بدانند که هوای آلوده همیشه ظاهری مه‌آلود یا دودآلود ندارد.

منابع آلاینده‌های هوا

آلودگی هوا عمدتاً از سوزندان چیزها ناشی می‌شود از سوزاندن سوخت‌های فسیلی مانند زغال‌سنگ، گاز طبیعی، گازوئیل و بنزین برای وسایل حمل‌ونقل و تولید برق گرفته تا سوزاندن کشتزارها یا درختان برای پاک کردن زمین برای مقاصد کشاورزی تا آتش‌سوزی‌های جنگلی.

ذرات ریز و قابل استنشاق که به نام ذرات معلق شناخته می‌شوند از خطرناک‌ترین آلاینده‌های هوا هستند. کوچک‌ترین این ذرات معلق – به دلیل قطر کمتر از ۲.۵ میکرون به نام PM ۲.۵ شناخته می‌شود – می‌تواند به اعماق ریه‌های انسان نفوذ کند و عمدتاً با سوزاندن سوخت‌های فسیلی ایجاد می‌شود. اما ذرات درشت‌تر (با قطر کمتر از ۱۰ میکرون) ‌ که به عنوان PM ۱۰ شناخته می‌شوند، با کشاورزی، جاده‌ها، معدن‌کاری یا گردوغبار برخاسته از باد در ارتباط هستند.

از دیگر آلاینده‌های خطرناک می‌توان به گازهایی مانند دی‌اکسید نیتروژن یا دی‌اکسید گوگرد اشاره کرد که آنها هم از سوختن سوخت‌های فسیلی مانند نفت و گاز نیز تولید می‌شود.

منابع و شدت آلودگی هوا در شهرهای گوناگون و بر حسب فصول مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، موتورسیکلت‌های قدیمی و بویلرهای صنعتی از عوامل اصلی هوای بد در جاکارتا، پایتخت اندونزی هستند، در حالی که سوزاندن زباله‌های کشاورزی دلیل اصلی افزایش آلودگی هوا در شهرهای تایلند و هند است. کوره‌های آجرپزی که زغال‌سنگ می‌سوزانند به آلودگی داکا، پایتخت بنگلادش می‌افزاید. و آتش‌سوزی‌های فصلی جنگل‌ها باعث آلودگی هوا در برزیل و آمریکای شمالی می‌شوند.

خطرات آلودگی هوا برای سلامت

بر اساس یک تخمین اخیر آلودگی هوا دومین عامل خطرساز برای مرگ زودرس در جهان پس از فشارخون بالا است.

قرار گرفتن در معرض کوتاه‌مدت می‌تواند باعث حملات آسم شود و خطر حمله‌ها قلبی و سکته مغزی را به ویژه در افراد سالمند یا افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای دارند، افزایش دهد. قرار گرفتن درازمدت در معرض آلودگی هوا می‌تواند باعث مشکلات جدی قلبی و ریوی از جمله بیماری قلبی، بیماری مزمن انسدادی ریه و عفونت‌های ریوی شود که می‌توانند منجر به مرگ شوند.

یک تحلیل اخیر به‌وسیله صندوق کودکان سازمان ملل نشان داد که بیش از ۵۰۰ میلیون کودک در کشورهای شرق آسیا و اقیانوس آرام هوای ناسالم تنفس می‌کنند و آلودگی هوا با مرگ روزانه ۱۰۰ کودک زیر ۵ سال در جهان مرتبط است. هوای آلوده رشد کودکان را به خطر می‌اندازد، به ریه‌هایشان آسیب می‌رساند و بر توانایی‌های شناختیشان تأثیر می‌گذارد.

بهترین راه برای تشخیص ایمن بودن هوا

اکنون در بیش از ۶۰۰۰ شهر در ۱۱۷ کشور جهان نظارت بر کیفیت هوا انجام می‌شود و بسیاری از برنامه‌های تلفن همراه هواشناسی شامل اطلاعات درباره کیفیت هوا و میزان آلودگی آن هم هستند. اما تلاش برای سنجش میزان بد بودن هوا با نگاه کردن به این اعداد می‌تواند گیج‌کننده باشد.

برای کمک به مردم برای درک آسان‌تر سطح کیفیت هوا، بسیاری از کشورها یک شاخص کیفیت هوا یا AQI را به کار گرفته‌اند- یک مقیاس عددی که در آن اعداد بزرگ‌تر به معنای هوای آلوده‌تر است. همچنین اغلب رنگ‌های مختلفی به آن‌ها اختصاص می‌دهند تا نشان دهند که آیا هوا تمیز است یا نه.

اما کشورهای گوناگون استانداردهای کیفیت هوای متفاوتی دارند. به عنوان مثال، حد آلاینده بودن روزانه برای PM ۲.۵ در هند بیش از ۱.۵ برابر بیشتر از تایلند و ۴ برابر بیشتر از استانداردهای سازمان جهانی بهداشت است.

این بدان معنی است که کشورها AQI را به طور متفاوت محاسبه می‌کنند و اعداد آنها قابل‌مقایسه نیستند. همچنین به همین دلیل است که گاهی اوقات اعداد شاخص کیفیت هوا که شرکت‌های خصوصی که با استفاده از استانداردهای سخت‌گیرانه‌تری ارائه می‌دهند، ممکن است با اعداد محاسبه‌شده توسط سازمان‌های ملی متفاوت باشد.

بهترین راه برای محافظت از خود در برابر آلودگی هوا چیست؟

ماندن در داخل و بیرون نرفتن یا استفاده از ماسک، در هنگام بد بودن کیفیت هوا نخستین کاری است که می‌توانید انجام دهید.

بااین‌حال، ماندن در داخل همیشه امکان‌پذیر نیست، به ویژه برای افرادی که باید در خارج از خانه کار کنند.

مردم همچنین باید از آلودگی هوای داخل خانه که اغلب می‌تواند ناشی از فعالیت‌های معمول خانگی مانند پخت‌وپز یا حتی سوزاندن چوب عود باشد، آگاه باشند.

مزایا و محدودیت‌های دستگاه‌های تصفیه هوا چیست؟

دستگاه‌های تصفیه هوا می‌توانند به کاهش آلودگی هوای داخل خانه کمک کنند، اما محدودیت‌های خود را دارند. این دستگاه‌ها هوای اتاق را به درون خود می‌کشند و آن را با فشار از میان طریق فیلتری می‌گذرانند که مواد آلاینده را پیش دوباره به گردش درآمدن هوا به دام می‌اندازد.

این دستگاه‌ها هنگامی که در فضاهای کوچک و زمانی که افراد در نزدیکی آنها باشند، استفاده می‌شوند بسیار مؤثر هستند. اما دستگاه‌های تصفیه هوا فقط می‌توانند مقدار معینی از هوا را تمیز کنند. اگر یک دستگاه تصفیه هوا کوچک در یک اتاق بزرگ داشته باشیم، چندان مؤثر نخواهند بود.

از طرف دیگر دستگاه‌های تصفیه هوا نیز برای مردم بسیاری از کشورهای درحال‌توسعه بسیار گران هستند و اکثر افرادی در جهان که در معرض آلودگی هوا هستند واقعاً نمی‌توانند دستگاه‌های تصفیه هوا بخرند.

منبع: آسوشیتدپرس



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا