کشف نرخ ارز تجاری مبنای قیمتگذاری ارز خدماتی خواهد بود
ارتباط فردا: علی سعیدی – مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در حاشیه نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری، در جمع خبرنگاران گفت: در حوزه معاملات ارزی برای صادرکنندگان و واردکنندگان که بازرگانان را شامل میشود، به دنبال ایجاد یک بازار منصفانه هستیم که نرخ آن برای صادرکنندگان و واردکنندگان، هم شفاف و هم متعادل باشد تا رضایت طرفین معاملات را به همراه داشته باشد.
وی افزود: در نشست امروز، طرح کلی و مکانیزم کار این بازار ارائه شد و بازرگانان اعم از صادرکنندگان و واردکنندگان، طبیعتا نظراتی داشتند که بی شک برای ما مهم است. از سوم دی ماه سال جاری، بر اساس الزام بانک مرکزی، آن دسته از بازرگانانی که در بازار اشخاص (نه در سامانه نیما) ارز خود را عرضه و یا خریداری میکردند، به بازار ارز تجاری منتقل میشوند. بنابراین در این مدت جلسات متعددی را هم با بازرگانان و هم با بانکها در پیش داریم و از آنجایی که بانکهای عامل کارگزاران این بازار هستند و سفارش طرفین در سیستم مرکز سامانه انجام میشود، به دنبال این هستیم که هم از نظرات بازیگران این بازر استفاده کنیم و هم اطلاع رسانی مطلوبی را در این زمینه داشته باشیم.
مدیرعامل مرکز مبادله خاطرنشان کرد: در این بازار بستری فراهم است که میزان معاملاتی بازار مشخص است و ثبت میشود و خریداران و فروشندگان واقعی در این بازار وجود دارند و اگر کشف نرخی در پایان روز صورت بگیرد، تعداد و حجم این معاملات نیز به صورت شفاف گزارش میشود. بنابراین، نرخ آن یک قیمت واقعی است که ناشی از معاملات است. در این بازار صادرکنندگان به عنوان فروشندگان ارز، کف قیمت را اعلام میکنند و متقاضیان که واردکنندگان هستند، حداکثر قیمت پیشنهادی خود را ارائه میدهند. بی شک در این بازار تعداد زیادی خریدار و فروشنده با یکدیگر رقابت میکنند و سفارشهایی که با یکدیگر منطبق است، معاملات آنها با یکدیگر جورسازی (مچینگ) میشود و در پایان روز میانگین قیمتی معاملات، به عنوان قیمت نهایی آن روز اعلام میشود که عملا به مبنایی برای قیمت گذاری فردایی تبدیل میشود.
سعیدی افزود: بانک مرکزی به عنوان بازارگردان این بازار، خارج از عرف و قاعده در این بازار عمل نخواهد کرد و مازاد خرید و فروش را تعدیل میکند؛ چراکه صادرکنندگان به دنبال فروش ارز خود هستند و برای مصارف تولیدی و هزینههای روزمره خود به معادل ریالی آن نیاز دارند که بانک مرکزی در صورت عدم تقاضا، به عنوان بازیگر ارز صادرکننده را خریداری میکند. همچنین در طرف مقابل نیز، ممکن است در یک روز، میزان تقاضا بیشتر از میزان عرضه باشد که در این شرایط نیز بانک مرکزی در جهت تامین ارز مورد نیاز متقاضیان، برای تقویت نقدشوندگی این بازار به عنوان بازیگر عمل میکند و میزان ارز مورد نیاز متقاضیان را تامین میکند.
مدیر عامل مرکز مبادله ایران خاطر نشان کرد: براساس کشف نرخ صورت گرفته در این بازار، نرخ معاملاتی این بازار میتواند به عنوان مبنایی برای ارزهای خدماتی مانند ارز دانشجویی، ارز مسافرتی، ارز مورد نیاز برای درمان و سایر ارزهایی که جنبه ارز خدماتی دارد، عمل کند. بنابراین کشف نرخ صورت گرفته در این بازار برای عموم مردم که نیاز واقعی به ارز دارند، به عنوان مبنا قرار میگیرد.
سعیدی در ادامه در رابطه با عرضه، سکه تمام بهار آزادی ضرب ۱۴۰۳ گفت: در ادامه عرضه ربع سکه درج سال ۱۴۰۳، سکه تمام بهار آزادی ضرب سال ۱۴۰۳ نیز در روز چهارشنبه ۱۴ آذرماه در حراج سکه مرکز مبادله آغاز میشود و عرضه آن در حراجهای آینده تداوم خواهد داشت.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در رابطه با تاریخ عرضه نیم سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۴۰۳ گفت: در مورد عرضه نیم سکه بهار آزادی با ضرب سال ۱۴۰۳، بانک مرکزی باید آن را به مرکز مبادله اعلام کند. با این حال پیش بینی ما و براساس اطلاعات موجود، مقرر است تمام انواع سکه ضرب سال ۱۴۰۳ در سال جاری ضرب و عرضه شود.
مدیر عامل مرکز مبادله ایران، در پایان در رابطه با زمان عرضه سکه پلمپ شده طلا در حراجهای مرکز مبادله گفت: در حال حاضر در حال کار بر روی تکنولوژی پلمپ سکه هستیم؛ چراکه از نظر استانداردها و مسایل امنیتی، باید به بهترین تکنولوژی در این رابطه برسیم.
انتهای پیام