اخبار جهان > آمریکا

کانادا با ترامپ چه می‌کند؟



گروه دیپلماتیک – همشهری آنلاین: «تمام شد. پس از یک قرن و نیم، شراکت اقتصادی و نظامی آمریکا و کانادا که از دو جنگ جهانی، رکود بزرگ، جنگ سرد و حملات ۱۱ سپتامبر جان سالم به در برد در حال اتمام است.»‌ این را مارک کارنی نخست‌وزیر جدید کانادا، در یک سخنرانی تلویزیونی به ۴۱ میلیون شهروند کانادایی گفته است.

توفان ترامپ در سیاست داخلی کانادا

تارنمای پولیتیکو نوشته:‌ دور دوم ریاست جمهوری ترامپ سیاست داخلی کانادا را به هم ریخته است.

  • پی‌یر پویلور، جدی‌ترین نامزد حزب محافظه‌کار کانادا که نظرسنجی‌ها تقریبا از پیروزی حتمی او در انتخابات عمومی این کشور خبر می‌دادند به سرعت جایگاه خود را از دست داد.
  • به گفته ناظران، خشم افکار عمومی کانادا از آمریکا بر کارزارهای انتخاباتی فعلی فدرال کانادا سایه انداخته است.
  • در پی تهدیدهای مکرر ترامپ برای تبدیل کانادا به «ایالت ۵۱» آمریکا و فروپاشی کامل پیوندهای اقتصادی دو کشور، رأی‌دهندگان کانادایی بار دیگر به حمایت از حزب حاکم فعلی متمایل شده اند.
  • با درک همین مساله،‌ مارک کارنی اواخر هفته گذشته اعلام کرد که در اقدامی تلافی‌جویانه، تعرفه ۲۵ درصدی را برای واردات خودروهای آمریکایی به کانادا در نظر خواهد گرفت.

صنعت خودروسازی سنگ‌بنای همکاری مدرن کانادا-آمریکا بوده است که به سال ۱۹۶۵ برمی‌گردد، زمانی که دو کشور پیمان خودروسازی را امضا کردند. این پیمان تجاری بدون تعرفه خودرو را ایجاد کرد و به توسعه صنعت خودروسازی در انتاریو، پرجمعیت‌ترین استان کانادا، انجامید.

کارنی گفت که این پیمان آغازگر یک «دوره ۶۰ ساله نزدیک همکاری، شراکت، رشد شغلی و رفاه بود. آن دوران اکنون به پایان رسیده است، مگر اینکه ایالات متحده و کانادا بتوانند بر یک رویکرد جامع جدید توافق کنند».

چه خواهد شد؟

به گفته کارنی، واقعیت جدید فاجعه‌بار فعلی کانادا را مجبور می‌کند دو کار انجام دهد:

  • مذاکره مجدد بر سر شرایط رابطه‌اش با آمریکا

به‌گفته مقام‌های کانادایی، کارنی و پویلور بر این نکته اساسی توافق دارند که باید روابط اوتاوا و واشنگتن بازتعریف شده و در این باره با مقام‌های آمریکایی گفت‌وگو شود.

  • دومین کار، یافتن دوستان جدید و ایجاد ائتلاف‌های جدید است.

نخست وزیر کانادا گفته، کشورش باید به دنبال گسترش تجارت، ساخت اقتصاد و حفاظت از حاکمیت خود به جاهای دیگر باشد. کارنی گفته: «کانادا آماده است نقش رهبری را در ایجاد یک ائتلاف از کشورهای هم‌فکر که با ارزش‌های ما همخوانی دارند، بر عهده بگیرد. ما به همکاری‌های بین‌المللی اعتقاد داریم.

اوتاوا در جستجوی متحدان جدید

پولیتیکو نوشته، اولین سفر بین‌المللی کارنی بعد از سوگند خوردن به‌عنوان نخست‌وزیر در ماه گذشته به فرانسه و سپس به انگلیس بوده است. کارنی همچنین با رهبران آلمان و مکزیک صحبت کرده و به‌تازگی توافقی با استرالیا برای تأمین یک سیستم رادار نظارتی جدید برای قطب شمال امضا کرده است.

ملانی جولی وزیر خارجه کانادا، جمعه در سفر بروکسل با اشاره به رابطه کشورش با آمریکا خطاب به رهبران اروپایی هشدار داده و گفته است: «این پیام من به اروپایی‌هاست: رابطه با واشنگتن هرگز همانند قبل نخواهد بود. ما از آمریکا بیشتر از انگلیس، فرانسه، چین و ژاپن ـ در مجموع ـ خرید می‌کنیم. وقتی شما با بهترین مشتری خود به این شکل رفتار می‌کنید… این بدان معناست که می‌خواهید به‌طور بنیادی روش کاری‌تان را تغییر دهید. اگر واشنگتن می‌تواند اینگونه با ما، نزدیک‌ترین دوستشان، رفتار کند، پس هیچ‌کس ایمن نیست.»



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا