هوشمندسازی مالیاتستانی را ۵۰ درصد افزایش داد
ارتباط فردا: طرح هوشمندسازی نظام مالیاتی که طی سالهای اخیر در دستور کار دولت قرار گرفته در جلوگیری از فرار مالیاتی، افزایش سهم مالیات در تولید ناخالص داخلی و رشد مالیات در بودجه سالیانه اثرگذار بوده است. از سوی دیگر حسابرسی مالیاتی با استفاده از فناوریهای نوین منجر به افزایش عدالت مالیاتی میشود.
بر اساس ماده ۱۶۹ قانون مالیاتهای مستقیم « اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون که حسب اعلام سازمان امور مالیاتی کشور موظف به ثبتنام در نظام مالیاتی میشوند، مکلفند برای انجام معاملات خود صورتحساب صادر و شماره اقتصادی خود و طرف معامله را در صورتحسابها، قراردادها و سایر اسناد مشابه درج و فهرست معاملات خود را به سازمان مذکور ارائه کنند.»
یکی از دغدغههای رئیسجمهور بحث اجرای کامل ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر است که میتواند به شفافیت اقتصاد و مالیات ستانی عادلانه کمک مؤثری کند.
دولت برای اجرای این هدف، هوشمندسازی نظام مالیاتی را در دستور کار قرار داده است. این طرح در افزایش ۵۰ درصدی تعداد مودیان و پیشگیری از فرارهای مالیاتی موثر بوده است؛ بهطوری که تعداد مودیان از ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در سال ۱۴۰۰ به ۱۲.۵ میلیون نفر در حال حاضر رسیده است. در سال گذشته ۱۱۰ همت در حوزه فرار مالیاتی وصول شده که این خود از مظاهر عدالت مالیاتی محسوب میشود.
از ابتدای دی ماه سال ۱۴۰۲ صاحبان مشاغل با میزان فروش بیش از ۱۸ میلیارد تومان در شش ماهه نخست، مشاغلی با هر میزان فروش کالا بر اساس موضوع جزء ۲ بند ط تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۲، طلافروشان و فروشندگان مواد معدنی ملزم شدند در سامانه مودیان، صورت حساب الکترونیکی صادر کنند. البته هیچ نوع افزایش پایه مالیاتی برای فروشندگان و خریداران تعیین نشد اما عدم صدور صورتحساب الکترونیکی مشمول جرائم مالیاتی خواهد بود.
با همه این اوصاف هنوز در تحقق کامل اهداف مالیاتی با نقطه ایدهآل فاصله داریم. آنطور که محمدهادی سبحانیان ـ رییس کل سازمان امور مالیاتی میگوید نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی در دنیا ۲۰ و ۲۵ درصد است درحالیکه در کشور ما مطابق آمار بانک مرکزی در سال ۱۴۰۰ حدود ۵.۷ درصد و در سال ۱۴۰۲ به حدود ۷.۷ رسیده است.
به گفته وی نسبت مالیات به هزینههای جاری در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰.۹ درصد بود درحالیکه در سال گذشته به ۵۵.۷ درصد رسید. همچنین تأمین هزینههای عمومی نیز در سال ۱۴۰۰ زیر ۳۰ درصد بود درحالیکه اکنون به ۴۱.۴ درصد رسیده است . همچنین سال گذشته بیش از ۷۰ درصد رشد درآمدهای مالیاتی داشتیم که امسال نیز این عدد به ۵۰ درصد رسیده است.
محمدرسول شیخیزاده – نماینده مجلس – در این زمینه میگوید در سال جاری شاهد تحقق حسابرسی سیستمی بیش از ۷۰ درصد اظهارنامه اشخاص حقوقی و بیش از ۸۰ درصد اظهارنامه اشخاص حقیقی بودیم. یکی از مهمترین دستاوردهای سیستمی شدن حسابرسی مالیاتی این است که اعتماد متقابل بین مودی و نظام مالیاتی کشور بیشتر میشود. به این ترتیب، مودیان ارتباط بهتری با سازوکارهای مالیاتی کشور برقرار میکنند.
محمدهادی سبحانیان – رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور – نیز بیان کرد: بواسطه هوشمندسازی نظام مالیاتی، هشت میلیون مودی مشمول تبصره ۱۰۰ را در فاصله کمتر از دو ماه قطعی سازی کردیم. همچنین صددرصد مالیات مستغلات را به صورت سیستمی رسیدگی و قطعی کردیم. همچنین در راستای تسهیل امور مودیان تعداد اقساط مالیات پرداختی مودیان را به ۱۰ قسط افزایش دادیم.
سبحانیان با بیان اینکه در عرصه الکترونیکی سازی فرایندهای مالیاتی گامهای بزرگی برداشتهایم اما تا نقطه مطلوب و رسیدن به بلوغ فاصله داریم تصریح کرد: اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، ابزار محاسبه سیستمی مالیات بر ارزش افزوده محسوب میشود.
قطعا دستیابی به هدف رشد درآمدهای مالیاتی به عنوان منابع پایدار از طریق حسابرسی سیستمی مالیات محقق شده است. سازمان امور مالیاتی در نظر دارد تا با استفاده از توان شرکتهای دانشبنیان، ظرفیت مالیاتستانی خود را بالا ببرد.
اخیرا در نشستی که بین رئیس کل سازمان امور مالیاتی با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور برگزار شده، پیرامون راهکارهای همکاری برای توسعه هوشمندسازی نظام مالیاتی بحث و تبادل نظر شده است. دولت باید بتواند در مقام تشخیص و تعیین مالیات از ظرفیت هوش مصنوعی و کلان داده استفاده کند که شرکتهای دانش بنیان در این زمینه میتوانند بسیار کمک کنند.
انتهای پیام