اخبار سیاسی ایران > سیاست داخلی

زیست جهان مافیایی! 



به گزارش همشهری آنلاین، حسام الدین برومند – کارشناس مسائل بین الملل: یکم. سرعت تحولات و مناسبات پرچالش قدرت در صحنه روابط بین الملل به گونه ای است که حتی تحلیلگران از چرایی و چگونگی وقایع عقب می مانند. همه شواهد و قرائن نشان می دهد در یک پیچ تاریخی هستیم که البته تحت عنوان نظم جدید جهانی از آن یاد می شود. به هر حال سوال کلیدی این است که «جهان جدید» به کدام سمت در حرکت است؟ در این میان، بازگشت ترامپ به کاخ سفید ، توجهات را به سمت او جلب کرده است و در سه ماه گذشته رئیس جمهور امریکا کنش ها و واکنش هایی داشته که با معیارهای سیاست ورزی و منطق روابط بین الملل همخوانی نداشته است. ترامپ، کانادا را یکی از ایالت‌های خود می‌خواند، به دنبال جزیره مهم گرینلند(دانمارک) است، خلیج مکزیک را به خلیج امریکا تغییر نام داده، کانال پاناما را می خواهد، معادن اوکراین را نشانه رفته است، با اتحادیه اروپا دچار اختلافات متعدد شده است، ایران را تهدید به بمباران می کند، از برپاکردن جهنم در خاورمیانه خبر می دهد، سازمان های بین المللی مانند سازمان تجارت جهانی و سازمان بهداشت جهانی را به سُخره می گیرد، و درتازه ترین اقدام با وضع تعرفه گمرکی علیه 180 کشور جهان، به خودکامگی های خودش می نازد!

این اقدامات ترامپ از منظر راهبردی، ضربه کاری به چهره امریکا زده است. در واقع اگر از هیاهو و جنجال های ترامپ فاصله بگیریم و دقیق و عمیق صحنه را بنگریم، امریکا در وضعیت «گذار» قرار گرفته است؛ 1. دموکراسی امریکایی، جای خودش را به اقتدارگرایی دیکتاتورمآبانه داده است. 2. «قدرت هوشمند» در امریکا ( نظریه جوزف نای در کتاب آینده قدرت) به سمت قلدری و زور و باج گیری عیان و نمایان در ساحت سیاست جهانی سوق پیدا کرده است. 3. امریکا از آنچه که آن را « فعال ما یشاء» می خواندند فاصله گرفته و دچار عارضه «بیش فعالی» شده است. 4. نظم آمریکایی (Pax Americana) به سستی گراییده است و نه تنها دیگر الگو نیست و مشتری ندارد، بلکه دشمنانی جدی و قوی پیدا کرده است. 5. امریکا از «قدرت هژمون» به سرعت در حال دور شدن است و گویا خودش دارد به پای خودش تیر می زند و زمینه برای چندجانبه گرایی در سیاست بین الملل و بروز و ظهور قدرت های جدید پررنگ شده است. و البته این داستان، سر دراز دارد.

دوم. حماقت های ترامپ در همین سه ماه گذشته، کار را به جایی رسانده است که خیلی زود دامنه اعتراضات به سیاست ها و اقدامات او به خیابان ها کشیده شده است. در همین روزهای اخیر، جمعیت های انبوهی در بیش از 1000 شهر آمریکا در 50 ایالت این کشور به خیابان‌ها آمدند تا صدای اعتراض خود را علیه سیاست‌های ترامپ به گوش کاخ سفید برسانند. جالب اینجاست که معترضان خشمگین، ازکابینه ترامپ به عنوان «بی‌شرمانه‌ترین تصاحب قدرت در تاریخ مدرن» یاد کردند. یک نمونه روشن از حماقت های ترامپ، همین تصمیم او برای اعمال تعرفه‌های سنگین بر تجارت بین‌المللی است که بازار سهام این کشور را به شدت تحت تأثیر قرار داد تا جایی که روزنامه فایننشال‌تایمز گزارش داد بازار سهام آمریکا جمعه گذشته در حالی به کار خود پایان داد که مجموعاً در فاصله دو روز ۵.۴ تریلیون دلار از ارزشش را از دست داده است. «سی‌ان‌ان» نیز اعمال تعرفه علیه 180 کشور را به عنوان «قتل‌عام مالی» نام برده است. و همه این اقدامات ترامپ، حاکی از آن است که او جهان را علیه امریکا بسیج کرده است.

سوم. و بالاخره باید گفت؛ به تعبیر روزنامه انگلیسی «گاردین»، ترامپ با سیاست های بدون قاعده، امریکا را به یک کشور مافیایی تبدیل کرده است! بنابراین او را باید رئیس مافیا دید و از همه سناریوها و برنامه ها برای خنثی کردن اقدامات مافیایی او بهره برد. اما اینکه جریانی یا جماعتی تنها بر استراتژی مذاکره و لبخند و سازش در مقابله با این چهره مافیایی اصرار دارند؛ یا در خط خیانت هستند یا در جهالت به سر می برند!



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا