قفل گفتوگوی ایران و آمریکا در عمان باز میشود؟
«حسن بهشتیپور» در گفتوگو با ایسنا ضمن تاکید بر لزوم استمرار و پیگیری اهداف سیاست خارجی و منافع ملی کشور از جمله رفع تحریمهای آمریکا با تکیه بر دیپلماسی اظهار کرد: برای رسیدن به اهداف و منافع ملی از مسیر دیپلماسی و مذاکره سه ابزار مورد استفاده قرار میگیرد؛ اول دیپلماسی است که در روابط بین کشورها تعیین کننده است و اینکه چه کسانی درباره چه موضوعی چگونکی مساله را پیش ببرند. نیروی انسانی و متخصصان درگیر در این رابطه نقش تعیینکننده دارند. دوم، سیاستها و رویکرد کلان طرفهاست که باید دانست در هر کشور یک بخش خاص تعیین کننده این سیاستهاست و در ایران شورای عالی امنیت ملی مسوولیت تعیین سیاستها را دارد، بنابراین این شورا حرف نهایی را درباره چگونگی و چرایی مذاکرات مطرح میکند که در راس آن رئیسجمهور قرار دارد و عامل سوم، رسانه و دیپلماسی رسانهای است که مجموعه دیپلماسی عمومی آن را هدایت میکند که باید گفت دیپلماسی رسانهای که دشمنان ایران دنبال میکنند، بسیار قوی است و در این زمینه و هر چه قدر که ما محدود و ضعیف هستیم، آنها امکانات گستردهتری برای فضاسازی و ایجاد رعب و وحشت دارند و به راحتی در فضای داخلی ایران فضاسازی میکنند.
وی با انتقاد از مسوولان ذیربط درباره اینکه چرا درباره سیاستها و چرایی و چگونگی بهکارگیری آنها به ویژه در رابطه با موضوع مذاکرات سیاسی با آمریکا بر سر رفع تحریمها به مردم و جامعه دانشگاهی و کارشناسان توضیح داده نمیشود، گفت: متاسفانه این خلا جدی در دیپلماسی عمومی و رسانههای دولت و کشور وجود دارد که هیچ توضیحی به مردم و افکار عمومی در رابطه با تصمیم برای مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا داده نمیشود. الان دیگر برجام موضوعیتی ندارد و مساله تحریمهای آمریکا علیه ایران است که تحت تاثیر این تحریمها، اروپا و کشورهای دیگر نیز از آن تبعیت میکنند، بنابراین اینکه آمریکا در برجام هست یا نیست دیگر موضوعیت ندارد.

ایران میخواهد نشان دهد اهل تعامل است
این کارشناس مسائل بینالملل درباره تصمیم ایران برای مذاکرات غیرمستقیم تصریح کرد: به نظرم برداشت طرف ایرانی این است که با ورود به مذاکرات ولو غیرمستقیم از فضای جنگی که آمریکاییها ایجاد کردند، رها میشود و به افکار عمومی داخل و خارج نشان دهد که اهل تعامل و گفتوگو است و در مذاکرات هم به طرف مقابل اتمام حجت میکند که خطوط قرمزش چیست. اگر به چارچوبی برای مذاکرات رسیدند و توانستند در این مرحله پیش روند آن وقت شاید مثل برجام با طرف آمریکایی پشت یک میز بنشینند.
بهشتیپور خاطرنشان کرد: در مذاکراتی که به مذاکرات برجام منتهی شد، یک دور مذاکرات محرمانه در مسقط داشتیم که به بسیار کلیدی و مهم بود و در آنجا آمریکا غنیسازی ایران را پذیرفت. الان هم مهم است که در پیش درآمد مذاکرات، ایران و آمریکا ابتدا بر سر مهمترین موضوعاتشان به یک توافق و تفاهم برسند. بنابراین به تفاهم کلیدی رسیدن قبل از ورود به مذاکرات در عمان مهم است و قفل گفتوگو را باز میکند. مذاکرات غیرمستقیم در دولت شهید رئیسی برای احیای برجام را شاهد بودیم که مسوولان ایرانی در یک اتاق بودند و مسوولان آمریکایی در اتاق دیگر و پیامها را طرف اروپایی جابهجا می کرد که نتیجهای نداشت. معتقدم باید جدیتر به مسائل نگاه کرد.
وی ادامه داد: بهترین اقتصاد هم داشته باشیم برای پایان دادن به تحریمها باید مذاکره کنیم و مستقیم و غیرمستقیم و محرمانه و غیرمحرمانه فرقی ندارد.

مذاکره به معنای پذیرفتن خواستههای طرف مقابل نیست
بهشتیپور تاکید کرد که «شاید این مذاکرات در عمان التهاب جنگ و درگیری را کمی کاهش دهد و از سویی فضایی برای شکلگیری مذاکرات جدی را فراهم کند اما معتقدم راه دیگری جز مذاکره برای حل مسائل و مشکلات تحریمی متصور نیست، مذاکره به معنای وادادگی یا پذیرفتن خواستههای طرف مقابل و اعتماد به آن نیست بلکه بیش از هر چیز درک شرایط خودمان و اعتماد به مذاکرهکننده خودمان است».
این کارشناس مسائل بینالملل درباره برخی اخبار که در این فضا منتشر میشود و بیشتر تمایل به مذاکرات مستقیم با آمریکا را تبلیغ میکند، اظهار کرد: آمریکا و اسرائیل فضاسازی میکنند و طبعا این فضاسازی در راستای منافع خودشان است. به نظرم مسوولان باید دقیقتر و بیشتر افکار عمومی را نسبت به اقدامات خود توجیه کنند و اینگونه اخبار را فورا رد کنند و اجازه ندهند فضاسازی کنند.
انتهای پیام