صیدهای غیرمجاز در خزر، چالشی جدی برای ذخایر آبزیان و مأموریتهای شیلات گیلان
به گزارش خبرگزاری سلامت (طبنا) گیلان: کوروش خلیلی، مدیرکل شیلات گیلان، در گفتوگو با خبرگزاری سلامت(طبنا) در گیلان، تأکید کرد که وظایف اصلی این سازمان شامل حفاظت از منابع آبزی، بازسازی ذخایر، مدیریت صید و صیادی و توسعه آبزیپروری است.
شیلات؛ متولی است نه متصدی:
مدیرکل شیلات گیلان تصریح کرد که شیلات امروز هیچگونه تصدیگری در تجارت ندارد و تمام فعالیتهای تجاری، از جمله صید و صیادی و پرورش ماهی، در اختیار بخش خصوصی است. وی این تغییر ساختار را نقطه افتراق اساسی با دوران پیش از انقلاب دانست، چراکه شیلات پیش از آن درگیر امور تجاری بود.
خلیلی با اشاره به ممنوعیت صید دام گستر در سواحل جنوبی خزر طی دهه۷۰ ، تأکید کرد که این روش صید با خواست خود صیادان و عدم اقتصادی بودن فعالیت ممنوع شده و تنها روش صید مجاز در نوار ساحلی استان، صید ساحلی پره و صید کیلکا است. در همین راستا، یگان عملیاتی شیلات در طی عملیات پیش از آغاز فصل صید استخوانی حدود ۲۲ کیلومتر تورهای غیرمجاز شناور را جمعآوری کرده است؛ تورهایی که اثرات مخربی بر ذخایر آبزی دارند و حتی پس از گم شدن در دریا تا سالها به صید ادامه میدهند.
گیلان؛ قطب آبزیپروری کشور:
به گفته وی، گیلان با دارا بودن بیش از ۳۰ درصد مزارع آبزیپروری کشور، پیشتاز این حوزه است. از مجموع ۱۱ هزار هکتار اراضی آبزیپروری در استان، تنها ۴۰۰ هکتار متعلق به دولت و مختص بازسازی ذخایر است و باقیمانده در اختیار مردم قرار دارد. وی تأکید کرد که ۱۰۰ درصد تولید آبزیان در استان توسط بخش خصوصی انجام میشود. ماهیان گرمآبی، مزیت اصلی گیلان در این حوزه هستند و شامل چهار گونه اصلی میشوند.
اهمیت فرهنگسازی در مصرف ماهی:
خلیلی با اشاره به نقش ماهی در تأمین امنیت غذایی، بیان کرد که استان با توان تولید بالا در ماهی گرمابی هستیم و صادر کننده به استانهای تهران و خوزستان و مازندران و کشور عراق.
قیمت ماهی در بازار را تابع هزینه های تولید و کشش بازار نسبت به عرضه دانست.
وی مصرف ماهیهایی مانند کپور و بیگهد و قزلآلا و کیلکا را بهدلیل ارزش غذایی بالا توصیه کرد و خواستار فرهنگسازی در زمینه جایگاه ماهی در سبد غذایی خانوار شد.
حفاظت از منابع آبزی و چالشهای صید غیرمجاز:
مدیرکل شیلات گیلان به اهمیت حفاظت از ذخایر آبزیان بهعنوان انفال اشاره کرد و صید با تورهای مونو فلامنت (تورهای نایلونی) را یکی از مخربترین اقدامات در آسیب به ذخایر ابزیان دانست. این تورها که صد سال دوام دارند، آثار زیستمحیطی جبرانناپذیری بهجا میگذارند. وی از تلاشهای یگان عملیاتی شیلات در برخورد با این نوع صید خبر داد و خواستار برخورد جدیتر با این تخلفات شد.