شبکه گاز و برق زیر فشار سرما | مردم همراهی کنند
به گزارش همشهریآنلاین، برودت شدید هوا و بارش سنگین برف در برخی استانهای ایران باعث شده تا مصرف گاز در بخش خانگی کشور نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۰ درصد رشد کند و سهم این بخش از کل گاز تولیدی کشور به ۷۸ درصد برسد. خبری که زنگ هشدار را به صدا درآورده است.
در روزهای غیر سرد بخش خانگی ۲۵ درصد گاز کشور را مصرف میکنند اما در فصول سرما این رقم ۳ برابر میشود و سهم صنایع بزرگ تقریبا صفر میشود و کارخانجات تعطیلی میشوند. همچنین سهم گاز نیروگاهها به شدت پایین میآید و به جای آن، سوخت مایع (گازوییل و مازوت) مصرف میشود که آلایندگی بیشتری دارد. با رشد مصرف گاز و فشار به شبکه، در مناطقی از کشور که در انتهای خطوط لوله قرار دارند مثل خراسان شمالی و استانهای شمال غرب کشور، مردم دچار افت فشار گاز میشوند.
در این شرایط، راهی جز کاهش مصرف مردم نیست تا گاز در اوج سرما به همه مردم برسد.
رشد ۳۰ درصدی مصرف گاز
به گزارش همشهری، مدیرعامل شرکت ملی گاز به بی سابقه خواندن رشد مصرف گاز از مردم خواست تا برای حفظ پایداری شبکه همکاری بیشتری داشته باشند. سعید توکلی میگوید: پایداری شبکه گاز کشور هماکنون نیازمند تدابیر ویژهای است تا از تأثیرات منفی این شرایط جوی جلوگیری شود. وی با بیان اینکه مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء حدود ۷۵ درصد از کل گاز تولیدی کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: خوشبختانه با تلاش همکارانم در بخشهای مختلف شرکت ملی گاز، از زنجیره تولید تا توزیع، در حال حاضر پایداری خوبی در شبکه گاز وجود دارد.
توکلی با تأکید بر اینکه روز شنبه، ۸۷۰ میلیون مترمکعب گازطبیعی تولید و به شبکه سراسری تحویل شد، تصریح کرد: مدیریت مصرف از سوی هموطنان به ما کمک میکند تا بتوانیم گاز بیشتری به نیروگاهها و بخش مولد تحویل دهیم که این مهم، منجر به استفاده کمتر نیروگاهها از سوخت مایع و در نتیجه، کاهش آلودگی هوا می شود.
سیدحسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز هم تاکید کرد: مقدار مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء روز یکشنبه، ۲۱ بهمن با توجه به کاهش دما در اکثر استانهای کشور ۳۰ درصد نسبت به پارسال افزایش داشته است.
رکوردشکنی انتقال گاز
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران هم از ثبت هفتمین رکورد انتقال گاز کشور در سال ۱۴۰۳ خبر داد و اعلام کرد که در ۱۳ بهمن سالجاری، ۸۸۰ میلیون مترمکعب گاز به سراسر کشور منتقل شده است. پیمان خضرایی تاکید کرد: پیشبینیهای لازم برای ورود به فصل سرد سال با انجام تعمیرات و نگهداری بر روی خطوط لوله سراسری، تأسیسات تقویت فشار گاز و تأسیسات جانبی قبل از فصل سرد، بهدرستی و با مدیریت و برنامهریزی دقیق، هوشمندانه و کارآمد انجام شده و شبکه انتقال گاز کشور هماکنون با ظرفیت مطلوب، گاز را به سراسر کشور، بهویژه به مصرفکنندگان مناطق شمالی کشور منتقل میکند.
او افزود: حدود ۷۰ درصد گاز در جنوب کشور تولید و به همین میزان در مناطق شمالی مصرف میشود که انتقال این حجم گاز از جنوب کشور از پالایشگاههای عسلویه به شمال، کار بسیار سختی است اما با تلاش شبانهروزی و یکپارچه در ۱۱ منطقه عملیاتی انتقال گاز در جنوب، مرکز و شمال کشور در حال انجام است تا گاز بصورت پاک، ایمن، پایدار و بهرهور، منتقل شود.
هشدار هواشناسی
در شرایطی سهم مصرف گاز بخش خانگی به ۷۸ درصد رسیده که سازمان هواشناسی اعلام کرده، موج جدید بارشی که ۲۳ استان را در برمیگیرد از فردا وارد کشور خواهد شد. تهرانیها هم مثل اکثر نقاط ایران ۲۴ ساعت گذشته را با دمای زیر صفر درجه پست سرگذاشتند و همچنان یخبندان تهدیدی علیه رشد مصرف گاز به شمار میرود . سازمان هواشناسی خبر از ورود موج جدید بارشی از عصر روز گذشته خبر داد و اعلام کرد که برف و باران تا شنبه هفته آینده ۲۳ استان را در برخواهد گرفت.
نقطه امید مسئولان این است که مردم همچنان همراه باشند و پویش ۲ درجه کمتر را جدیتر از قبل بگیرند و از مصرفشان کم کنند چرا که آنها میتوانند با پوشیدن لباس گرمتر در خانهها به جای پوششهای تابستانی، و تنظیم دمای محیط خانهها به کمک شرکت ملی گاز بپیوندند چرا که با هر درجه کاهش دمای سامانههای گرمایشی، معادل یک فاز پارس جنوبی در مصرف گاز صرفهجویی میشود و با کاهش یکدرجهای دمای خانه، ۶ درصد از مصرف گاز آن خانه کاسته خواهد شد. برآورد میشود با کاهش ۵۰ میلیون مترمکعب صرفهجویی در مصرف روزانه گاز کشور با پویش ۲ درجه کمتر، همه زمستان سخت پیش رو را بدون کمترین قطع برق و گاز پشت سر بگذارند.
برق در وضعیت اضطرار
همزمان با شدت گرفتن سرمایه هوا در روزهای گذشته و پیشبینی استمرار این وضعیت تا پایان هفته، زنگ خطر مصرف برق هم به صدا درآمده است. بر اساس اعلام وزارت نیرو، اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۷هزارو ۲۵۶ مگاوات رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳.۷۹ درصد رشد داشته است. شرکت توانیر در اطلاعیهای با توجه افزایش مصرف برق و گاز در روزهای آینده بر ضرورت صرفه جویی حداقل ۱۵ درصدی مصرف تاکید کرد.
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر، با اعلام اینکه در حال حاضر نیروگاههای کشور ۶۰ هزار مگاوات ظرفیت تولید برق دارند، گفت: این در حالی است که حداکثر نیاز مصرف برق در اوج بار شبانه زمستانی حدود ۴۸ هزار مگاوات است و با توجه به محدودیت های تامین سوخت نیروگاهی، صرفه جویی مردم در مصرف گاز و برق و تداوم مشارکت در پویش دو درجه کمتر ضروری است.