سرخ رود شهر برج ها؛ پرواز قوها بر فراز آپارتمان ها
خبرگزاری مهر، گروه استانها: سرخ رود اولین شهر ساحلی در کشور و شمال ایران بوده که برای پایلوت بلندمرتبه سازی در کشور انتخاب شده است. با انتخاب شهر سرخ رود به عنوان پایلوت بلندمرتبه سازی و تعیین پهنههایی برای اجرای این طرح به نظر میرسد که ساخت وسازهای بی رویه و افقی در سطح به ارتفاع منتقل و از گسترش بی ضابطه شهری جلوگیری شود.
در حال حاضر در کشور کمتر از ۱۰ شهر به عنوان پایلوت بلندمرتبه سازی تعیین شدند که شهر ساحلی سرخ رود در حاشیه دریای مازندران از جمله آن است.
شهردار سرخ رود در این زمینه میگوید: طرح جامع شهر سرخ رود در سال ۱۳۹۴ تصویب شد و پس از آن در سالهای اخیر ضوابط و مقررات تفصیلی بلند مرتبه سازی توسط شهرداری سرخ رود تهیه و در اسفند ۱۴۰۱ مورد موافقت شورای عالی معماری و شهرسازی ایران قرار گرفت.
محسن کبود فیروزجایی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در تاریخ ۱۴ آبان ۱۴۰۲ ضوابط و مقررات تفصیلی بلند مرتبه سازی از کمیسیون ماده ۵ دریافت شد.
وی با اشاره به ضرورت بلند مرتبه سازی در استانهای شمالی افزود: در سالهای اخیر ساخت و سازها رشد بسیار زیادی داشته است به طوری که در روند پاسخگویی این تقاضا بسیاری از زمینهای کشاورزی و طبیعی به ویلا و برجهای مسکونی تبدیل شدند و همین امر سبب شد سکونتگاهها به صورت افقی افزایش یافته و هزینه تأسیسات شهری نیز به تبع آن رشد داشته که منجر به تخریب محیط زیست و موارد دیگر شده که منجر به کاهش کیفیت زندگی در این نواحی در بلند خواهد شد.
بسیاری از زمینهای کشاورزی و طبیعی به ویلا و برجهای مسکونی تبدیل شدند و همین امر سبب شد سکونتگاهها به صورت افقی افزایش یافته است
وی با بیان اینکه در ابتدای امر ۱۰۰ هکتار در ضلع شمالی و جنوبی به عنوان پهنه بلندمرتبه سازی انتخاب شد، جلوگیری از گسترش افقی ساخت وسازها و حفظ منظر شهری را از اهداف این طرح برشمرد و گفت: در نهایت ۶۴ هکتار از اراضی شمالی و جنوبی در سه فاز و سه منطقه برای بلندمرتبه سازی مورد تصویب قرار گرفت.
کبود فیروزجایی ادامه داد: اولین شهر در استان و زیر ۱۰ شهر در کشور هستیم که به عنوان پایلوت انتخاب شدیم و در ابتدا در رسیدن به موضوع و دستورالعملها مشکل داشتیم زیرا طبق مصوبه شهرهایی موظف به تهیه طرح بلندمتربه سازی بودند که بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت داشتند از این رو باید نسبت به اصلاح مصوبه اقدام میکردیم وبا اصلاح مصوبه شهرهای ساحلی و مراکز استانها نیز به این طرح اضافه شدند.
ضرورت بلند مرتبه سازی در شهر سرخ رود
شهردار سرخ رود عدم امکان گسترش افقی شهر و تثبیت محدوده با توجه به ضرورت حفاظت از منابع طبیعی ارزشمند شهر و محیط پیرامونی، محدودیتهای فیزیکی و زیست محیط پیرامون شهر مشتمل بر دریای خزر در شمال، اراضی کشاورزی در جنوب شهر، رودخانه شیء را در شرق شهر و ضرورت رعایت تقسیمات سیاسی کشوری و عدم تداخل با محدوده شهرستانهای همجوار و وجود عرصههای آسیبپذیر طبیعی در شهر را از جمله ضرورتها بیان کرد.
وی گفت: توجه به موقعیت استقرار شهر در جوار دریا و به واسطه دسترسی مناسب و نزدیکترین شهر ساحلی از جاده هراز و گرایش بالای سکونت در آن، ارتقای نقش گردشگری و توریستی شهر، هدایت و پاسخگویی به نیاز روز افزون محلی، ملی و فراملی برای اقامت، ارتقای کیفیت ساخت و سازها و افزایش مقاومت بناهای ساختمانی به واسطه لزوم رعایت بیشتر استانداردهای ساخت و ساز و نظارت بیشتر بر ساختمانهای بلند مرتبه، امکان بهرهگیری از دید مطلوب به دریا برای شهر با توجه به کاهش سطح اشغال در بناهای بلند مرتبه، رشد و ارتقای اقتصاد شهر افزایش اشتغال برای شهروندان، زمینه و عرصه مناسب برای توسعه صنعت ساختمان که بخش پیشرو و محرک برای توسعه شهری تأمین فرصتهای شغلی جدید از دیگر ضرورتها است.
شهردار سرخ رود گفت: آزادسازی زمین و امکان تأمین فضای سبز و باز بیشتر مکان بهرهگیری مناسب و بیشتر از چشم انداز و مناظر طبیعی دریا خدمت رسانی بهتر و تأمین رساختهای مناسب شهری از ضرورتهاست.
کبود فیروزجایی ادامه داد: در پهنهبندی شهر سرخ رود و تدوین طرح بلند مرتبه سازی به شاخصهای اقتصادی و اجتماعی، زیرساختهای ارتباطی، کالبدی، دید و منظر و محیطی توجه شده است و در نهایت پهنههای نهایت هنههای HR۱ به مساحت ۲۵.۲ هکتار HR۲ به مساحت ۲۴.۲ و HR۳ ۳ به مساحت ۱۳.۷ هکتار سه گستره بلند مرتبه شهر سرخ رود است که به ترتیب احداث بناهای حداکثر ۱۲ ۱۶ و ۲۰ طبقه برای اراضی مستقر در این پهنها در صورت داشتن نصابهای مقرر و با رعایت ضوابط و مقررات احداث بنا مجاز است…
محدودیتهای طرح بلندمرتبه سازی
در طرح بلند مرتبه سازی سرخرود محدودیتهایی نیز مورد توجه قرار گرفته که شامل محدوده حرایم عناصر طبیعی شهری مشتمل بر حریم دریا رودخانه هراز و رودخانه شیء را، محدودههای دارای فرونشست زمین بیش از ۶ سانتیمتر در سال، رانش، لغزش و روانگرایی، محدوده شهرکهای ویلایی به استثنای موارد تجمیع کل شهرک است.
محمدعلی خاکپور رئیس شورای شهر سرخ رود نیز با بیان اینکه جلوگیری از ساخت وسازهای غیرمجاز و انتقال تراکم از سطح به ارتفاع از اهداف طرح بلندمرتبه سازی است، افزود: اراضی نوار ساحلی ارزشمند و است و با این طرح نظم خاصی در ساخت وسازها ایجاد و به برندی در منطقه تبدیل میشود.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: سرخ رود تنها شهری است که ۴.۵ کیلومتر نوار ساحلی دارد و بیشترین جاده سلامت را انجام دادیم و برای آن ۳۰۰ میلیارد تومان برآورد هزینه کردیم و سه فاز انجام دادیم.
وی با اشاره به محدودیتهای اعمال شده در طرح بلندمرتبه سازی گفت: کاربریهای موجود خدمات عمومی شامل آموزشی، تجهیزات تأسیسات شهری، مذهبی، درمانی و ورزشی به استثنای کاربریهای فرهنگی، تفریحی و گردشگری، محدوده سکونت با تراکم مناسب و کم، پارکها و فضای سبز عمومی موجود و باغات، قطعات با دسترسی به معابر با عرض کمتر از ۱۶ متر، عرصههای با دید گستره دریا که احداث بنای بلند مرتبه موجب انسداد کریدورهای دید مطلوب شهر به دریا شود از محدودیتها است.
گسترش عدالت با اجرای طرح بلندمرتبه سازی
صابر اکبرزاده دیگر عضو شورای شهر سرخ رود نیز با بیان اینکه پتانسیل و ظرفیتهای زیادی در مناطق مختلف شهر سرخ رود، داریم، گفت: ما ظرفیت و پتانسیل را در نوار ساحلی داریم تا در آن مجتمع گردشگر و تفریحی ایجاد شود و عدالت در این شهر ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه همه شهروندان و مردم میتوانند از فضاهای ساحلی و تفریحی و اسکله تفریحی استفاده کنند، افزود: در حال حاضر ۶۴ هکتار به عنوان محدوده طرح انتخاب شده است و خدماتی که در ساحل در سرخ رود اجرا میشود برای همه قابل استفاده است.
وی ادامه داد: تمام بازارهایی که شکل میگیرد فرصتی برای شهروندان ایجاد میکنند و از سوی دیگر فضای باستانی و تاریخی در شهر نداریم و در صورت وجود نسبت به حفظ آن اقدام میشود.
اکبرزاده تصریح کرد: تمام برنامههای فرهنگی، اجتماعی که در نوار و محدوده اجرای طرح بلندمرتبه سازی برای همه شهروندان قابل استفاده است و این طرح منجر به فاصله طبقاتی نمیشود.
محدودیت زمین و ارزش بالای آن در استان مازندران از یک سو و تبدیل بسیاری از اراضی بکر کشاورزی و منابع طبیعی به ویلا و مسکن در استان مازندران، لزوم تهیه پهنههای بلندمرتبه سازی را در شهرهای مختلف الزامی میسازد تا ضمن جلوگیری از گسترش بی رویه ساخت و سازها در سطح و افقی، از خرد شدن اراضی کشاورزی پیشگیری شود.