توجه ویژه رئیسجمهور به وضعیت منابع آبی کشور
و به نقل از وزارت نیرو، عیسی بزرگزاده اظهار کرد: مسعود پزشکیان روز گذشته پس از بازدید از «نمایشگاه توانمندیهای بخش صنعت و معدن در تحقق رشد ۸ درصدی» سخنان صریحی در خصوص فاجعهبار بودن مصرف ۹۰ درصدی آب، تهدیدات انسانی و تمدنی ناشی از آن و ضرورت گرفتن تصمیمهای اثرگذار و تغییر نگاه و سیاستگذاری برای رفع ناترازیهای حوزه انرژی با حضور دانشگاهیان و متخصصان حوزه مطرح کردند.
وی افزود: بیان چنین مطالبی از سوی مدیران ارشد نظام، فرصتی طلایی را در اختیار نخبگان آب، محیط زیست و توسعه قرار میدهد تا به بازنگری و اصلاح گستردهتر امور بپردازند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: سال گذشته نیز مقام معظم رهبری بر این امر تأکید داشتند و بهتازگی معاون اول رئیسجمهور نیز صحبت از بحران آب و ضرورت چارهجویی کردند.
بزرگزاده گفت: تواتر این سخنان که البته با تأیید بیشتر کارشناسان همراه است، نشان میدهد روشهایی که تاکنون پیموده شده، مؤثر نبوده است و باید طرحی نو ارائه داد.
۳۰ درصد چاههای مجاز کشور طی ۱۵ سال گذشته بهدلیل افت سطح آب کفشکنی و جابهجا شد
وی خاطرنشانکرد: برای ساماندهی امور، راهبردهای توسعه بلندمدت منابع آب کشور در سال ۱۳۸۲، ضوابط ایجاد تعادل در منابع و مصارف آب ۱۳۸۷، طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی اواسط دهه ۸۰ و سازگاری با کمآبی در سالهای اخیر مطرح شده و طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در بیش از ۳۰ میلیون هکتار به اجرا درآمده، اما اتفاق چشمگیری رخ نداده است.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در اثبات نتیجه بخش نبودن این اقدامها کافی است بدانیم که ۳۰ درصد چاههای مجاز کشور طی ۱۵ سال گذشته بهدلیل افت سطح آب و کاهش آبدهی دچار کفشکنی و جابهجایی شد، به بیان دیگر سالانه در ۸۵۰۰ چاه کفشکنی یا جابهجایی انجام میشود. طی ۲۰ سال گذشته بهطور میانگین به ازای هر ۷۰۰۰ حلقه چاه غیرمجازی که مسدود شد ۵۰۰۰ چاه غیرمجاز جدید حفر شد.
بزرگزاده عنوان کرد: آیا در چنین شرایطی باید تنها بر روشهای تکراری و کمبازده تکیه کرد و از طرح ایدههای جدید هراسان بود؟ چرا باید امیدوار باشیم؟ در حالیکه شرایط محیطی بهتر نشده، اقدامهای تکراری به نتایج جدید و غیرتکراری خواهد انجامید؟!
وی خاطرنشان کرد: جدول ۷ و نیز جز ۵ بند «ت» ماده ۳۳ برنامه هفتم توسعه بر رفع ناترازیهای آب تصریح دارد و از این لحاظ بستر حقوقی مناسب وجود دارد، بهعلاوه مفاد سند ملی آمایش سرزمین، سند ملی و دانشبنیان امنیت غذایی، سیاستهای ابلاغی جمعیت، اقتصاد دریامحور و محیط زیست نیز از اقدامهای توسعهای سترگ و گسترده حمایت میکنند.
ایدههای جدید هرچه باشد، نباید به منابع مالی محدود دولت وابسته باشد
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در گام نخست به نظر میرسد میتوان از ظرفیتهای فوق استفاده بهتری کرد. همافزایی این اسناد میتواند کمک شایانی به ساماندهی توسعه کند. بهعنوان مثال اجرای طرح نهضت ملی مسکن میتواند به جابهجایی و ساماندهی جمعیت منطبق بر الگوی مطلوب استقرار در سواحل جنوبی یاری رساند، همچنین اجرای طرح شورورزی در انطباق با برنامه هفتم میتواند به آزادسازی منابع آب زیرزمینی به میزان سالانه یک درصد بینجامد.
بزرگزاده خاطرنشان کرد: ایدههای جدید هرچه باشد، نباید به منابع مالی محدود دولت وابسته باشد و باید از خودگردانی نسبی برخوردار باشد.
وی درباره جایگزینی مزارع خورشیدی در مزارع کشاورزی با هدف ایجاد اشتغال و آزادسازی آب که بهتازگی توسط جمعی از کارشناسان مطرح شد، گفت: طرح مذکور را دیدهام، نقاط قوت آن را باید تقویت و نقاط ضعفش را رفع کرد.