تزریق بوتاکس به این افراد اصلا توصیه نمیشود | عوارض دارویی بعد از بوتاکس را دست کم نگیرید
همشهریآنلاین – پروانه بندپی: یک ماه تا عید نوروز مانده و خیلی از افراد از حالا در فکر انجام بوتاکس یا تمدید آن هستند. اما پزشکان هشدار میدهند که اگر زمینه یا سابقه آلرژی دارید، در انجام این کار تجدید نظر کنید. چون سم بوتاکس که در پوست تزریق میشود، یک عامل خارجی است که سیستم ایمنی بدن ممکن است آن را بیگانه تشخیص دهد و علیه آن حساس و فعال شود و همین منجر به بروز واکنشهای آلرژیک در فرد شود. واکنشهایی که میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
نکته جالب این است که در مراجعه به کلینیکهای زیبایی برای انجام بوتاکس، فرمی در اختیار افراد قرار داده میشود تا اعلام کنند که آیا دچار بیماریهایی مثل آلرژی، فشار خون بالاف دیابت و … هستند یا نه. اما حتی اگر شما گزینه آلرژی را تیک بزنید، پزشک مربوطه بدون سوال و جواب، تزریق بوتاکس را برایتان انجام میدهد! بنابراین متخصصان آلرژی تاکید دارند که اگر خودتان نسبت به واکنشهای آلرژیک بدنتان آگاهی دارید، درباره انجام بوتاکس کمی بیشتر فکر کنید.
چرا بوتاکس پرخطر است؟
دکتر محمدحسن بمانیان، فوق تخصص آلرژی، دبیر انجمن آسم و آلرژی ایران و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتگو با همشهریآنلاین درباره دلایل حساس شدن سیستم ایمنی نسبت به ماده بوتاکس توضیح میدهد: هر چیزی که جزئی از بافت بدن نباشد و به نحوی وارد بدن شود، سیستم ایمنی بدن به آن حمله میکند. یکی از عملکردهای سیستم ایمنی، شناخت بافتهای خودی بدن است. این سیستم، پروتئینهای خودی را تشخیص میدهد و با آنها کاری ندارد اما به بافتهای ظاهرا بیگانه حمله میکند. بوتاکس هم یکی از این بافتهای بیگانه و خارجی است.
این فوق تخصص آلرژی در این زمینه توضیح بیشتری میدهد و میگوید: هر عاملی اعم از دارو یا هر چیزی که منشأ پروتئینی، حیوانی و گیاهی دارد و وارد بدن میشود، این احتمال وجود دارد که سیستم ایمنی بدن، آن را به عنوان یک بیگانه تلقی کند و نسبت به آن واکنش نشان دهد و درنتیجه یک سری علائم ایجاد کند. علائمی که میتواند خفیف، بسیار شدید و حتی مرگبار باشد.
به گفته بمانیان، اصلا قابل پیشبینی نیست که چه علائمی در فرد ایجاد شود. اما برای هر فردی که زمینه آلرژی دارد، این احتمال وجود دارد که سیستم ایمنی بدنش نسبت به عوامل خارجی واکنش نشان دهد. چون شناختی از آن عامل خارجی ندارد. حالا این ماده میتواند یک دارو باشد یا مادهای مثل بوتاکس باشد که داخل پوست تزریق میشود.
بوتاکس برای این افراد توصیه نمیشود
بعضی از افراد به عوامل خارجی مثل بوتاکس واکنشی نشان نمیدهند اما در عدهای از افراد، واکنشها بسیار شدید است. این را دکتر بمانیان میگوید و ادامه میدهد: آنچه که مسلم است، کسانی که زمینه آلرژی دارند و سیستم ایمنیشان بسیار حساس و فعال است و سابقه داشته که بدنشان در برابر چیزهای مختلف واکنشهایی نشان دهد، احتمال زیادی وجود دارد که چنانچه در معرض یک عامل خارجی قرار گیرند، بدنشان واکنش آلرژیک نشان دهد.
این فوق تخصص آلرژی ادامه میدهد: افراد مبتلا به آلرژی معمولا این طورند. یا به گرده گیاهان، یا به یک ماده غذایی، یا به داروی خاصی حساسیت دارند. بوتاکس هم که یک پروتئین است، نوعی سم است که علاوه بر عوارض و تبعاتی که سمی بودنِ آن میتواند داشته باشد، اگر دوز زیادی از آن وارد بدن شود، خود آن پروتئین هم میتواند واکنشهای آلرژیک ایجاد کند. بنابراین تزریق بوتاکس برای افرادی که زمینه آلرژی دارند، اساسا توصیه نمیشود. مگر این که برای درمان یک بیماری مورد استفاده قرار گیرد.
این پزشک میگوید: گاهی برای درمان یک بیماری مثل برخی مشکلات گوارشی یا بعضی سردردها تزریق بوتاکس در نظر گرفته شود. اما حتی پزشک هم باید هر دو کفه ترازو را در نظر بگیرد و ببیند اگر این شیوه درمان را در پیش بگیرد، آیا سلامت بیمارش به خطر میافتد یا نه؟
بیشتر بخوانید؛
- عوارض تزریق بوتاکس و ژل برای زنان باردار
-
چه کسانی نباید بوتاکس تزریق کنند؟
- داروهایی که آلرژی را تشدید می کنند
-
برخی پزشکان، بیماران مبتلا به آلرژی را دچار سوءتغذیه میکنند
عاقلانه تصمیم بگیرید
بمانیان تاکید میکند: اگر فرد فقط برای زیبایی قصد انجام بوتاکس را دارد و مبتلا به یکی از انواع آلرژی هم است، باید عقلانیت خود را به کار گیرد و ببیند آیا این زیبایی در برابر خطرات آلرژی میارزد؟ آیا میارزد که به خاطر رفع چند چین و چروک جزئی، خطرات و عوارضی را را به جان بخریم؟ درضمن پزشکی که تزریق را انجام میدهد، باید کاربلد باشد و اگر فرد دچار شوک حساسیت شد، نحوه مدیریت آن وضعیت را بداند. چون شوک ناشی از حساسیت میتواند منجر به مرگ فرد شود.
این استاد دانشگاه میگوید: به نظرم عقلانیت این طور حکم میکند اگر فرد میداند که با انجام بوتاکس، خطرات شدید و مهلکی او را تهدید خواهد کرد، نباید این کار را انجام دهد. شما ممکن است از تماشای دریا لذت ببرید اما وقتی دریا طوفانی باشد، عقل شما حکم میکند که در دریا شنا نکنید. چون حتما خطر جانی برایتان دارد.
عوارضِ بعد از انجام بوتاکس
فقط بوتاکس نیست که حساسیت و علائم آلرژیک ایجاد میکند؛ سایر کارهای زیبایی مثل تزریق ژل و تاتو و … هم میتوانند واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند. این را بمانیان میگوید و ادامه میدهد: مثلا انجام تاتو ضمن این که التهاباتی در پوست ایجاد میکند که ماندگار میشود و ممکن است فرد را بعدها دچار عوارض طولانیمدت کند، احتمال تشدید آلرژی را هم به دنبال دارد. البته تشدید آلرژی در تاتو خیلی شایع نیست اما احتمالش وجود دارد.
این فوق تخصص آلرژی میگوید: ما مواردی از تزریق ژل و بوتاکس و تاتو و چیزهای مشابه داشتهایم که در پوست فرد خارشهای غیر قابل کنترل و و التهاب پوست ایجاد کرده و وقتی با تلاش پزشک، آن ماده از پوست خارج شده، نه تنها زیبایی پوست لطمه دیده و جایش مانده، عوارض و بیماریهای دیگری هم برای فرد ایجاد شده است. یعنی نه تنها هدف اولیه که زیبایی بوده محقق نشده، عوارض دارویی هم ایجاد شده است. مثلا فرد مبتلا به پوکی استخوان میشود. چون پزشک مجبور شده برای کنترل خارش پوستش به او کورتون تجویز کند. یا بعضیها دیابت میگیرند یا فشار چشم فرد بالا میرود. البته باز میگویم مواردش زیاد نیست اما پتانسیل و احتمال آن وجود دارد.