باورهای اشتباه و کاهش سهم بانوان استان مرکزی در اهدای خون/مشارکت زنان یک بیستم مردان
ریتا ظهیری، در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه پویش اهدای خون «مهر فاطمی» چند سالی است که با شعار «بانوی ایرانی، نبض زندگی و اهدای خون» از روز شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) تا روز میلاد آن حضرت و روز گرامیداشت مقام زن و روز مادر در سراسر کشور برقرار است، اظهار کرد: این پویش امسال نیز با هدف افزایش سطح مشارکت بانوان در امر اهدای خون از ۱۵ آذر تا دوم دیماه برگزار میشود.
وی افزود: اعتقاد داریم که اگر زن در خانواده به جمع اهداکنندگان خون بپیوندد، میتواند در فرهنگسازی این اقدام خیرخواهانه و انسان دوستانه در بین سایر اعضای خانواده و جامعه فوقالعاده تاثیرگذار باشد و این پویش نیز به دنبال افزایش میزان مشارکت بانوان در اهدای خون با هدف تشویق و فرهنگسازی سایر اعضای خانواده است.
وی با اشاره به اجرای این پویش در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ گفت: با اجرای این پویش در سال ۱۴۰۲ به نسبت سال ۱۴۰۱ میزان مراجعه بانوان برای اهدای خون ۴۷.۷ درصد افزایش داشت و امیدواریم امسال نیز شاهد افزایش مشارکت بانوان در این پویش به نسبت سال قبل باشیم. البته هماهنگیهای لازم با بسیج خواهران و جوامع آموزشی و دانشگاهی و دانشجویان بانو برای افزایش سهم بانوان در اهدای خون و مشارکت بیشتر در این پویش بعمل آمده است.
مدیرکل انتقال خون استان مرکزی در ادامه گفت: متوسط اهدای خون در بین بانوان کشور حدود چهار درصد است این در حالی است که این میزان در استان مرکزی ۵.۹ درصد است.
وی با اشاره به سهم بیش از ۵۰ درصدی بانوان استان مرکزی در اهدای خون در دوران دفاع مقدس گفت: متاسفانه در حال حاضر این میزان در استان مرکزی به تبعیت از کل کشور کاهش یافته و به ۵.۹ درصد رسیده که کاهش قابل ملاحظهای داشته و نیازمند فرهنگسازی و تشویق بانوان برای افزایش مشارکت بانوان با برگزاری این پویش هستیم.
ظهیری به دلایل کاهش میزان اهدای خون در بین بانوان پرداخت و گفت: ترس از کمخونی و ترس از سوزن خونگیری دو دلیل عمده کاهش میزان مشارکت بانوان برای اهدای خون است.
وی در خصوص ترس از کمخونی بین بانوان به عنوان یکی از دلایل کاهش سهم بانوان در اهدای خون گفت: اتفاق خوبی که در سالهای اخیر در پایگاههای اهدای خون سراسر کشور افتاده است این است که هموگلوبین اهداکنندگان در هنگام مراجعه به پایگاه برای بررسی میزان غلظت خون مردان و زنان اندازهگیری شده و در صورتی که تست هموگلوبین مناسب باشد امکان اهدای خون فراهم خواهد شد و در صورتی که احتمال کمخونی در تست مشاهده شود ضمن ممانعت از اهدای خون به صورت رایگان مکملهای حاوی آهن در اختیار آنان قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: بانوان جهت اهدای خون نباید هیچ نگرانی و ترسی بابت کمخونی داشته باشند و چنانچه در معرض کمخونی باشند از اهدای خون معاف خواهند شد. علاوه بر آن تمهیدات فنی در اهدای خون در نظر گرفته میشود و بانوان در دوران بارداری تا هفت ماه پس از زایمان، سقط جنین تا یکسال پس از سقط، دوران شیردهی با بررسی و معاینه پزشک پایگاه از اهدای خون معاف خواهند بود.
مدیر کل انتقال خون استان مرکزی با بیان اینکه مردان میتوانند هر سه ماه یکبار خون خود را اهدا کنند، گفت: با وجود اینکه به لحاظ فیزیولوژیک تفاوتی در اهدای خون بین مردان و زنان وجود ندارد، اما مدت زمان اهدای خون برای زنان هر چهارماه یکبار تعیین شده است.
وی گفت: از ابتدای سالجاری تاکنون نظیر سالهای گذشته با مشارکت مردم استان مرکزی در اهدای خون، ۱۰۰ درصد نیاز بیماران به خون و فرآوردههای خونی تامین شده است و امیدواریم با بهبود شرایط در اهدای خون هیچ مشکلی در تامین نیاز خونی بیماران وجود نداشته باشد.
وی با اشاره به اینکه نیمی از جمعیت جامعه را بانوان تشکیل میدهند، گفت: نیاز خونی زنان به اندازه نیاز خونی مردان است علاوه بر اینکه در دوران بارداری، حین زایمان و پس از زایمان نیاز خونی آنها بطور معمول از مردان بیشتر است و انتظار میرود که در تامین نیاز خونی بیماران به اندازه مردان مشارکت داشته باشند، در حالیکه سهم زنان یک بیستم مردان است.
ظهیری گفت: در حال حاضر تمامی نیازهای خونی بیماران با مشارکت اهداکنندگان در استان تامین میشود و هم اکنون تا هفت روز ذخیره خون در سطح استان وجود دارد و امیدواریم با مشارکت تمامی گروههای خونی در اهدای خون، شرایط آبی موجود به شرایط سبز تبدیل و ارتقاء یابد.
وی افزود: در روزهای سرد سال و نیز روزهایی که هوا آلوده است میزان حضور مردم کاهش یافته و محدود میشود و طبیعتا میزان مراجعهکنندگان برای اهدای خون نیز کاهش مییابد. گرچه با افزایش میزان برودت هوا و بارندگیها این احتمال وجود دارد که آمار تصادفات افزایش یابد که نیاز به خون برای مصدومین سوانح رانندگی بیشتر میشود، همچنین معمولا افرادی که نیاز به انجام عمل جراحی غیراورژانسی دارند این مقطع زمانی را برای انجام عمل جراحی انتخاب میکنند که طبیعی است احتمالا نیاز به خون داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه نیاز به خون همیشگی است و مختص یک مقطع خاص نیست، گفت: باید با در نظر گرفتن رفتارهای مردم شرایطی فراهم شود که میزان اهدای خون نیز افزایش یابد و شاهد مشارکت بیشتر اهداکنندگان در تمامی فصول سال باشیم.
انتهای پیام