اطلس جامع سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در دفاع مقدس منتشر شد
سرهنگ عباس جعفرزاده جانشین معاونت فرهنگی و تبلیغات ارتش جمهوری اسلامی ایران در باره اهداف انتشار اطلس مذکور به ایسنا گفت: وقتی جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه کشور ایران اسلامی در اواخر شهریور ۱۳۵۹ آغاز شد، ملت ایران از هر قشر و قومیتی با هر آیین و کیشی، علیه متجاوز قد علم کرد. در این هجمة ناجوانمردانه، ارتش جمهوری اسلامی ایران که رسالت اصلیاش حفظ و حراست از کیان نظام جمهوری اسلامی است، در معرض آزمونی سخت قرار گرفت. این درحالی بود که ارتش به دلیل شرایط ناشی از انقلاب، بهسبب تصفیهها و تحریک احزاب و دستههای سیاسی وابسته به بیگانگان، شاهد نافرمانیهایی از سوی برخی کارکنان بود و بهظاهر انسجام و آمادگی لازم را برای مقابله با یورش ناگهانی و سراسری دشمن نداشت. اما غیرت ارتشیان غیور و جان بر کف، به این بههمریختگی و عدم انسجام فائق آمد و خیلی زود با تجدید سازمان، تمامقد و در حد توان جلوِ متجاوز را سد کرد.
وی ادامه داد: مقاومت نیروهای ارتش از زمین، هوا و دریا در ماههای نخست جنگ چنان شجاعانه و جسورانه بود که خواب شیرین صدام حسین را برای تصرف چندروزة ایران برآشفت و به وی فهماند که کُنام شیران، جولانگاه شغالی چون او نیست. صدام خیلی زود پی برد که در گردابی سخت گرفتار شده که خروج از آن برایش به این سادگی ممکن نیست. رفتهرفته نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروهای مردمی نیز با ایجاد آمادگیهای لازم در خود به کمک ارتش شتافتند و همه با هم ید واحده و مشتی آهنین شدند و در برابر متجاوزین صفآرایی کردند. این مقاومتِ هماهنگ در ماههای نخست جنگ تحمیلی توانست دشمن را زمینگیر کند و از پیشرفتهای برقآسای او بکاهد.
سرهنگ جعفرزاده یادآور شد: سازمان عقیدتی سیاسی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز که عمر کوتاهی از حضورش در ارتش میگذشت و بهسبب صبغة فرهنگی، یک سازمان رزمنده در ارتش به حساب نمیآمد، اما احساس تکلیف کرد و همدوش رزمندگان ارتش، تمام ظرفیتهای تبلیغی و فرهنگی خود را به صحنه آورد. رزمندگانی از قشر روحانی و نظامی از این نهاد از طریق ارتش و سپاه بهصورت داوطلبانه یا مأموریتی به جبههها گسیل شدند و در زمینههای مختلف به اجرای نقش پرداختند.
وی ادامه داد: اکثر مأموریتهای سازمانی این نهاد که قبل از جنگ تحمیلی در پادگانها صورت میگرفت، بهسببب بروز جنگ و پراکندگی نیروهای ارتش در جبههها، به مناطق عملیاتی کشانده شد و برای تقویت بنیه اعتقادی، سیاسی، فرهنگی و آموزشی رزمندگان ارتش همت گماشته شد. این حضور که روحانیون طلایهدار آن بودند، باعث دلگرمی نیروهای رزمنده شد، طوریکه با پراکنده شدن عطر و اکسیر معنویت در جبههها با الگوپذیری از نبردهای صدر اسلام، مشروعیت دفاع را مضاعف کرد. ازاینرو، دفاع ما که رعایت دستورات و حقوق اسلامی در برخورد با دشمن و غیرنظامیان از کشور عراق در آن موج میزد، به دفاع مقدس مشهور شد. در مقابل، دشمنان بعثی با اینکه در کشوری اسلامی بودند به دلیل داشتن سردمدارانی ناآشنا با دین و معنویت، از هر نوع جنایتی در جنگ فروگذار نمیکردند.
سرهنگ جعفرزاده اظهار کرد: در طول دفاع مقدس، همراهی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش با رزمندگان ارتش و سپاه، کارنامهای درخشان شد که بیشک، جزو افتخارات این نهاد در آن برهة تاریخی است. گواه این ادعا حضور قریب به ۲۴۰۰ نفر ایثارگر و رزمندة روحانی و نظامی از این نهاد در دفاع مقدس است که بیش از ۴۰۰ نفر از آنان به افتخار جانبازی نائل آمدهاند. این سازمان با تقدیم ۲۸ شهید روحانی و ۱۱۱ شهید نظامی و ۳۰ تن آزادة سرافراز، در مقایسه با استعداد کم سازمانیاش، عملاً نشان داد که در صحنههای خوف و خطر در کنار رزمندگان ارتش حاضر به جانفشانی بوده و خواهد بود.
جانشین معاونت فرهنگی و تبلیغات ارتش تدوین کتابهای متنوعی در زمینههای گوناگون پیشبینی شده تا از رشادتهای کارکنان این نهاد به رشتة تحریر درآید. تا کنون تعدادی از آنها به زینت چاپ آراسته شده و بقیه نیز در آینده چاپ و در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. آنچه در این اطلس در صدد انعکاس آن هستیم، مختصر و گوشهای از فعالیتهای گستردة این سازمان در دفاع مقدس است. از آنجا که شیوة اطلسنویسی اقتضا میکند مطالب، مختصر و متکی بر مستنداتِ مصوّر باشد، ما نیز بهسبب رعایت این قاعده، مطالب را موجز و مستند به اسناد و تصاویر آوردهایم و شرح و بسط آنها را به کتابهای مستقلی که در شرف تدوین است، وامیگذاریم.
به گفته سرهنگ جعفرزاده، در این اطلس، اهم فعالیتهای سازمان عقیدتی سیاسی ارتش را که هرکدام فصلی را به خود اختصاص داده است که بهشرح ذیل است:
فصل ۱ – تاریخچة سازمان عقیدتی سیاسی ارتش: در این فصل به چگونگی شکلگیری سازمان عقیدتی سیاسی ارتش، سیر تحول آن، ساختارهای ابتدایی و کنونی، مأموریتها و راهبردهای کلان این سازمان در ارتش اشاره شده است.
فصل ۲ – نقش روحانیت در دفاع مقدس: در این فصل به نقش روحانیت، بهویژه روحانیون ارتش که در دفاع مقدس در بین رزمندگان ارتش، حضور یافتهاند، اشاره و این حضور با درج عکسهایی گویاسازی شده به تصویر کشیده شده است.
فصل ۳ – شهدای روحانی و نظامی سازمان عقیدتی سیاسیس ارتش: این فصل به معرفی مختصر ۱۳۹ شهید سازمان عقیدتی سیاسی ارتش (۲۸ شهید روحانی و ۱۱۱ شهید نظامی) که در دفاع مقدس و پس از آن به شهادت رسیدهاند، پرداخته است. این شهدا از نظر نحوه و چگونگی شهادت به ۸ دسته بهشرح ذیل تقسیم شدهاند:
ü شهدای سازمان در غائلة کردستان و تحرکات ضدانقلاب در فاصلة سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۲؛
شهدای سازمان در هجوم سراسری عراق؛
شهدای سازمان در عملیاتهای عمدة ارتش و سپاه؛
شهدای سازمان در مناطق عملیاتی جنوب و غرب کشور؛
شهدای سازمان در ترورها؛
شهدای اصحاب رسانة سازمان؛
شهدای سازمان در سوانح، حوادث و سایر مواردِ منجر به شهادت؛
شهید سازمان در اسارت.
فصل ۴ – آزادگان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش: در این فصل به معرفی مختصر ۳۰ تن از آزادگان سا ع س آجا و درج تصاویر آنان پرداخته شده است.
فصل ۵ – ایثارگران و جانبازان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش: در این فصل به دلیل محدویت فضا فهرست الفبایی ایثارگران و جانبازان سازمان عقیدتی سیاسی ارتش درج شده است.
فصل ۶ – نقش جهادسازندگی ارتش در دفاع مقدس: در این فصل به نقش و فعالیتهای جهادسازندگی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش که از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۶۹ مسئولیت آن در ارتش با این سازمان بوده، به صورت مصور پرداخته شده است.
فصل ۷- نقش فرهنگی، هنری و رسانهای سازمان عقیدتی سیاسیا ارتش در دفاع مقدس: در این فصل به نقش سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در دفاع مقدس در زمینههای فرهنگی، هنری و رسانهای پرداخته شده است. از آنجا که این نقشها به صورت مصوّر ارائه شده و تصاویر در این زمینه بسیار است، گزیدهای از آنها بهعنوان نمونه درج شده است.
فصل ۸ – نقش فرهنگی – تبلیغی سازمان عقیدتی سیاسی در کمیسیون ادارة اسرای عراقی: در این فصل به نقش سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در کمیسیون ادارة اسرای عراقی پرداخته شده است. شایان ذکر اینکه بیش از ۶۸ هزار اسیر عراقی مدت ۲۳ سال در جمهوری اسلامی ایران نگهداری میشدهاند که امور فرهنگی، تبلیغی و روابط عمومی آنها در قالب دو کمیته برعهدة سازمان عقیدتی سیاسی ارتش بوده است. تصاویر استفاده شده در این فصل ناظر بر نقش این سازمان در انجام امور فرهنگی و تبلیغی برای اسرای عراقی است.
فصل ۹ – لوازم فرهنگی – تبلیغی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در دفاع مقدس: در این فصل تصاویری از برخی لوازم و ابزار تبلیغی که در دفاع مقدس توسط عقیدتی سیاسی به خدمت گرفته میشده، درج شده است.
فصل ۱۰ – نقش آموزش سا عقیدتی سیاسی ارتش در دفاع مقدس: در این فصل به نقش آموزشهای عقیدتی سیاسی در جبههها و پشت جبههها که بهمنظور ارتقای بنیة اعتقادی و معنویت رزمندگان ارتش در دفاع مقدس صورت میگرفته، اشاره شده است.
فصل ۱۱ – نقش اقدامهای سیاسی سازمان عقیدتی سیاسی در دفاع مقدس: در این فصل به نقش مدیریت سیاسی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش و اقدامهای انجام شده برای بصیرتافزایی کارکنان و فرماندهان در طول دوران دفاع مقدس اشاره شده است.
فصل ۱۲ – ضمایم و پیوستها.
انتهای پیام