علمی‌ و دانشگاهی > جهاد دانشگاهی

ظرفیت بالای جهاددانشگاهی برای تبدیل شدن به قطب فرهنگی و مطالعاتی در حوزه علوم انسانی اسلامی



ظرفیت بالای جهاددانشگاهی برای تبدیل شدن به قطب فرهنگی و مطالعاتی در حوزه علوم انسانی اسلامی

جهاددانشگاهی تلاش دارد به مرجع علمی و فرهنگی در عرصه‌های ملی و منطقه‌ای تبدیل شود

علیرضا کلانترمهرجردی معاون فرهنگی سازمان جهاددانشگاهی، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه جهاددانشگاهی از زمان تأسیس خود در سال ۱۳۵۹ با هدف تقویت روحیه علمی، انقلابی و فرهنگی جامعه و نهادینه کردن ارزش‌های انقلاب اسلامی، مسیری را طی کرده که آن را به یکی از نهادهای تأثیرگذار در عرصه فرهنگی و علمی کشور تبدیل کرده است، اظهار کرد: این نهاد در پاسخ به نیازهای جامعه و برای حفظ و تقویت هویت اسلامی-ایرانی شکل گرفت و همواره تلاش کرده است تا میان علم و فرهنگ پیوندی پایدار ایجاد کند. توفیق این نهاد را می‌توان با بررسی اقدامات، کنش‌ها و ارزیابی مخاطبان سنجید.

وی با اشاره به مهم‌ترین فعالیت‌های فرهنگی جهاددانشگاهی طی دو سال اخیر، تصریح کرد: با بررسی جایگاه فعلی خود و شناخت نقاط قوت و ضعف، مجموعه‌ای از راهبردها را تعریف و دنبال کردیم. از جمله این اقدامات، تأکید بر حضور پررنگ جهاددانشگاهی در مجامع فرهنگی، به‌ویژه در فضای دانشگاه‌ها، از طریق تقویت تعاملات و تمرکز بر دانشجومحوری در فعالیت‌ها است. همچنین مجموعه‌ای چهارجلدی با عنوان «جریان اصلی» را تدوین و منتشر کردیم که به چیستی، چرایی و چگونگی فرهنگ در جهاددانشگاهی می‌پردازد. این اثر شامل مجلد «نظام برنامه‌ریزی فرهنگی» در پاسخ به چگونگی برنامه‌های ما، مجلد «طرح‌های شاخص فرهنگی» در پاسخ به چیستی فعالیت‌ها و دو مجلد دیگر تحت عنوان «شناسنامه علمی اقدامات فرهنگی» در تبیین چرایی پرداختن به این حوزه است.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود: همچنین در راستای دیجیتالی‌سازی فرایندها، سامانه گزارش‌دهی و داده‌سنجی برنامه‌ها و اقدامات همکاران در سراسر کشور را تحت عنوان «سامانه اطلس فرهنگی» طراحی و راه‌اندازی کردیم. علاوه بر این، حوزه فرهنگی جهاددانشگاهی به‌عنوان دبیرخانه کمیسیون ماده یک، دوره‌های دانش‌افزایی فرهنگی ویژه اعضای هیئت‌علمی را تعریف کرده که بازخورد مثبتی داشته است.

به گفته وی، پشتیبانی و اجرای بیش از ۱۰ طرح هماهنگ در سطح کشور و برگزاری بیش از ۲۰ رویداد ملی فرهنگی نیز در رأس اقدامات این نهاد قرار داشته که به لطف همکاری همکاران، شاهد ارتقای کمی و کیفی آن‌ها بوده‌ایم.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی با بیان اینکه این نهاد از اعتبارات فرهنگی کشور بی‌بهره است، عنوان کرد: این در حالی است که برخی نهادهای دارای بودجه فرهنگی، کمتر فعالیت مؤثری از خود نشان می‌دهند. یکی از چالش‌های اساسی ما، محدودیت منابع مالی برای توسعه و گسترش برنامه‌های فرهنگی است. لازم به ذکر است که در سال‌های اخیر، به دلیل سازوکارهای تحمیلی نظام اداری، هیچ‌گونه حمایت مالی نقدی از برنامه‌های خود دریافت نکرده‌ایم و اعتبارات محدود این حوزه صرفاً در قالب حقوق اعضا تخصیص داده می‌شود.

وی با اشاره به چالش‌های موجود، اظهار کرد: مخاطبان ما چندوجهی و دارای انتظارات متنوع هستند. امروز ضرورت دارد برنامه‌های فرهنگی متناسب با نسل جوان و سلایق متنوع دانشجویان طراحی و اجرا شود. متأسفانه مسیر جذب نیرو در این نهاد از روند طبیعی و خودجوش دانشجویی خارج شده و اگر تدبیری اندیشیده نشود، فرهنگ جهادی سازمان به‌مرور کمرنگ خواهد شد.

معاون فرهنگی جهاددانشگاهی افزود: یکی دیگر از مسائل مهم، تحولات فضای مجازی است. امروز اگر هوشیار نباشیم، ضرورت به‌روزرسانی فعالیت‌های فرهنگی و انتقال آن‌ها به بسترهای دیجیتال را نادیده خواهیم گرفت. شاید بتوان گفت بسیاری از فعالیت‌ها، چرخه اثربخشی خود را طی کرده و نیازمند تغییر و بازنگری هستند.

وی ادامه داد: چالش دیگر، نمود آشکارتر فرهنگ بیگانه است. ما باید برنامه‌هایی طراحی کنیم که در برابر موج فرهنگ غربی مقاوم باشد و ارزش‌های بومی را به شیوه‌ای هنرمندانه تقویت کند.

کلانترمهرجردی با اشاره به همکاری‌های فرهنگی جهاددانشگاهی گفت: این نهاد از طریق گفت‌وگو و تعامل با سازمان‌ها و نهادهای دانشگاهی، فعالیت‌های فرهنگی خود را به‌صورت مشارکتی تعریف کرده است. نمونه عینی این همکاری، مجموعه مستند «جریان اصلی» است که با نشان و حمایت تمامی نهادهای دانشگاهی منتشر شده است. این همکاری‌ها شامل تعامل با معاونت‌های فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی، بسیج دانشجویی و سایر نهادهای مرتبط بوده است. نقش جهاددانشگاهی در توسعه فرهنگی کشور را می‌توان در زمینه‌هایی مانند تقویت هویت اسلامی-ایرانی، مهارت‌افزایی فرهنگی و هنری و ایجاد زیرساخت‌های فرهنگی ملی مشاهده کرد.

وی با اشاره به اقدامات این سازمان در راستای «گام دوم انقلاب» اظهار کرد: در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، بر ضرورت تقویت علم، پژوهش، اخلاق و معنویت تأکید شده است. جهاددانشگاهی در این راستا تلاش دارد به مرجع علمی و فرهنگی در عرصه‌های ملی و منطقه‌ای تبدیل شود. محورهای اصلی فعالیت ما شامل تربیت نیروی انسانی متعهد و کارآمد با رویکرد انقلابی، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین برای توسعه فرهنگ و انتقال ارزش‌ها به نسل جوان و گسترش فعالیت‌های قرآنی و ترویج سبک زندگی اسلامی است.

معاون فرهنگی جهادانشگاهی درباره چشم‌انداز آینده جهاددانشگاهی گفت: این نهاد، با رفع برخی موانع، می‌تواند به الگویی موفق در پیوند میان علم، فرهنگ و اقتصاد تبدیل شده و نقش پررنگ‌تری در ترویج ارزش‌های اسلامی و انقلابی ایفا کند. همچنین، ظرفیت آن برای تبدیل شدن به یک قطب فرهنگی و مطالعاتی در حوزه علوم انسانی اسلامی بسیار بالاست.

کلانترمهرجردی در پایان تأکید کرد: جایگاه جهاددانشگاهی می‌تواند به عنوان یکی از اصلی‌ترین نهادهای پیشرو در عرصه فرهنگ و علم تقویت شود، مشروط بر آن‌که برنامه‌ریزی منسجم، مدیریت هوشمندانه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود در اولویت قرار گیرد و مشکل بی بهره بودن این نهاد از اعتبارات فرهنگی برطرف شود.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

دکمه بازگشت به بالا