درهای خانه شهر زمستان باز میشود | احیای بلدیه در میدان امام خمینی (ره)
همشهری- زینب زینال زاده: عمارتی زیبا با آجرهای ۳ سنتی و پنجرههای قوسی شکل که رنگ سفید اطرافشان، چشم رهگذاران را در میدان امام خمینی (ره) خیره میکند. بنایی که اولین ساختمان شهرداری تهران بوده و دهه ۴۰ تخریب شد؛ اما امروز شاهد هستیم عمارت با همان سبکوسیاق قدیمی در حال مرمت و بازآفرینی است. بلدیه بزرگترین پروژه بازآفرینی پایتخت است که بنا به گفته سید محمد آقامیری رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران ۴۰ روز دیگر یعنی زمستان افتتاح و درهای آن باز میشود. این عضو شورا آخرین وضعیت عمارت خانه شهر را روایت میکند.
صیانت از هویت تهران
ساخت عمارت بلدیه به سال ۱۳۰۳ بازمیگردد. معماری این بنا تلفیقی از معماری غرب و دوره اسلامی ایرانی است. طراحی بلدیه توسط نیکلای مارکوف انجام شده و مشابه چنین طراحی در بنای دبیرستان البرز، عمارت پستخانه، زندان قصر و… هم دیده میشود. همین روایت چندخطی نشان میدهد که بلدیه شهر بخشی از هویت تهران است و میراث ارزشمندی محسوب میشود و صیانت از آن یک امر ضروری است تا تحویل آیندگان شود.
ساخت بنا از دل ویرانیها
ساختمان بلدیه در سالهای ۴۵ تا ۴۸ ویران و بجای آن فضای سبز ایجاد شد. پس از مدتی هم با کاربری پایانه اتوبوسرانی در اختیار شرکت واحد اتوبوسرانی قرار گرفت؛ اما احیا و ساخت دوباره آن از دل ویرانیها، فروردین ۹۴ همزمان با اجرای طرح ساماندهی میدان امام خمینی (ره) با همان طراحی اولیه آغاز شد. در دوره گذشته پروژه با ۹۰ درصد پیشرفت رها شد و در این دوره مدیریت شهری عملیات عمرانی آن را پیگیری کرد.
ساختار سنتی، طراحی مدرن
بازآفرینی این پروژه با حفظ ساختار و شکل سنتی نمای بنا و طراحی داخلی مدرن، انجام شده است. مدیریت شهری سعی کرده در بازآفرینی آن نمادها و المانهای قدیمی بنا حفظ و در جزئیات (مانند امکانات استفاده شده در سالنها و…) هم از تجهیزات جدید و بهروز استفاده کند. مجموعه این اقدامات ظرفیتهای پروژه را افزایش داده است.
استفاده از توان داخلی
علاوه بر معماری و ساختار کالبدی، این پروژه نیازمند تجهیزاتی مانند چیلر و هواساز، سیستمهای صوتی و تصویری سالن آمفیتئاتر، آسانسور… بود که مدیریت شهری در تأمین آنها دغدغهای نداشت. چرا که روی توان داخلی هدفگذاری کرده بود و پیمانکاران در بخشهای مختلف این پروژه کارها را پیگیری و تجهیزات تأمین و کار با سرعت انجام شد. به واسطه همین پیگیریها شاهد هستیم که پروژه در مراحل پایان قرار گرفته است.
بهرهبرداری و نگهداشت درست
اکنون که این پروژه در مراحل پایانی قرار دارد، نیاز هست تا موضوع بهرهبرداری و نگهداشت آن موردتوجه قرار گیرد. شهرداری تهران در این مقوله میتواند از ظرفیتهای مردمی و سایر زیرمجموعههای خود استفاده کند تا بهترین پیشنهادها عملیاتی شود. همچنین در راستای بهرهبرداری و نگهداشت درست از این ظرفیت ارزشمند پایتخت نیاز هست تا آییننامه مدونی تدوین شود.
کاربری فرهنگی و گردشگری
ساختمان بلدیه، عمارت فاخر با معماری ایرانیاسلامی، بخشی از هویت تهران است. شهرداری در بهرهبرداری از آن، انتفاع شهر و شهروندان را لحاظ میکند و بر اساس آخرین تصمیمات قرار است فضای داخلی این عمارت به کاربری فرهنگی و گردشگری تغییر کند که اقدامات لازم دراینخصوص در حال انجام است. این بنا یک ظرفیت خوب محسوب میشود که میتوان از آن برای افزایش نشاط اجتماعی استفاده کرد.
جزئیات پروژه
- موقعیت: ضلع شمال میدان امام خمینی (ره)
- مساحت: ۴۹۰۰ مترمربع
- زیربنا: ۱۸ هزار مترمربع
- طبقات: ۴ طبقه (دوطبقه زیر زمین و دوطبقه روی زمین)
- ظرفیت سالن چند منظور: ۳۰۵ نفر
- بخشهای پروژه: موزه، سالن آمفیتئاتر، سالن رسانه و تشریفات، بام سبز، نمایشگاه عرضه محصولات فرهنگی