اخبار سیاسی ایران > سیاست داخلی

مسعود پزشکیان استعفا می دهد؟



همشهری آنلاین – گروه سیاسی: رهنمودهای اخیر رهبرمعظم‌انقلاب درباره «منع مذاکره با آمریکا» در حالی همچنان در کانون توجه محافل سیاسی داخلی و بین‌المللی قرار دارد که تأیید این رهنمودها ازسوی دولتی‌ها، گویای ۲ نکته ویژه است؛ یکی حرکت دولت در مسیر صحیح «خوداتکایی» و دیگری عبور از راهبردهای شرطی‌سازی تحولات سیاسی – اقتصادی کشور به موضوع «مذاکره» که تجربه تلخ آن در ذهن ایرانیان ماندگار شده‌است.

در چنین شرایطی دولت با فاصله‌گذاری نسبت به نسخه‌پیچی‌های وابسته‌گرا و تأکید بر فعال‌سازی ظرفیت‌های داخلی برای عبور از مشکلات موجود، نشان داد قصد ندارد مانند برخی دوره‌های پیشین، معیشت مردم را با «سراب مذاکره» پیوند زده و کشور را معطل وعده‌های ریز و درشت طرف‌های غربی و به‌ویژه آمریکایی‌ها نگه دارد.

۱

پریدن نتوان با پر و بال دگران

یکی از مهم‌ترین نمودهای تبعیت دولت چهاردهم از رهنمودهای رهبرمعظم‌انقلاب، شعری بود که روز شنبه رئیس‌جمهور در جریان سفر به سیرجان خواند. مسعود پزشکیان در آیین افتتاح طرح‌های عمرانی ضمن تأکید بر اینکه مقام‌معظم‌رهبری روز جمعه «سخنان زیبایی داشتند»، چند بیت از یکی از اشعار اقبال لاهوری را خواند که بیش از هر چیز در تأیید راهبردهای ترسیمی رهبرمعظم‌انقلاب درباره بهره‌گیری از «عامل داخلی» برای رفع مشکلات موجود بود.

مثل آیینه مشو محو جمال دگران / از دل و دیده فرو شوی خیال دگران

آتش از ناله مرغان حرم گیر و بسوز / آشیانی که نهادی به نهال دگران

در جهان بال و پر خویش گشودن آموز / که پریدن نتوان با پر و بال دگران

  • مطالبه قالیباف از رئیس‌جمهور: در شرایطی که رئیس‌جمهور روز شنبه بر تبعیت از رهنمودهای رهبرمعظم‌انقلاب تأکید کرد، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس نیز در همایش ویژه فرماندهان و کارکنان ستاد فرماندهی سپاه ضمن هشدار درباره ایجاد دوقطبی درمورد مذاکره، تأکید کرد: «رهبرمعظم‌انقلاب روز جمعه شفاف و روشن درباره وفاق و مذاکره موضع گرفتند و قطعا رئیس‌جمهور و اعضای دولت باید طبق فرمایش ایشان کارها را پیش ببرند».

۲

نقشه‌راهی پیش روی کشور

تأیید رهنمودهای رهبرمعظم‌انقلاب ازسوی رئیس‌جمهور در شرایطی است حضرت‌آیت‌الله خامنه‌ای روز جمعه (۱۹ بهمن‌ماه) در جریان دیدار با جمعی از فرماندهان و کارکنان نیروی‌هوایی و پدافند ارتش، به تشریح نکات مهمی درباره راهکارهای مؤثر برای عبور از مشکلات موجود در کشور پرداختند.

۱ دل نبستن به مذاکره با آمریکا: رهبرمعظم‌انقلاب ضمن تأکید بر «مخالف نبودن با مذاکره» و اشاره به فعالیت‌ها و مراودات دیپلماتیک وزارت امورخارجه با کشورهای مختلف جهان، «مذاکره با آمریکا» را تنها استثنا در این زمینه عنوان کردند؛ رویکردی که ترسیم‌کننده کلان‌راهبرد «دل نبستن به مذاکره با آمریکا» به‌حساب می‌آید.

۲ عبرت از تجربه تلخ گذشته: لزوم عبرت‌گرفتن از تجربه‌های گذشته مذاکره با آمریکا، یکی دیگر از اساسی‌ترین راهبردهای تشریح شده ازسوی رهبرمعظم‌انقلاب بود؛ موضوعی که بیش از هر چیز بازتاب‌دهنده «بی‌فایده» بودن این سیاست بود.

۳ عملکرد طرف مقابل: حضرت‌آیت‌الله خامنه‌ای ازسوی دیگر «عملکرد طرف مقابل» را به‌عنوان گواهی برای چرایی بی‌فایده بودن مذاکره با آمریکا عنوان کردند؛ موضوعی که حتی سیاستمداران آمریکایی نیز طی سال‌های اخیر بارها به آن اذعان کرده‌اند.

۴ اتکا به عامل داخلی: یکی از مهم‌ترین راهبردهای ترسیمی ازسوی رهبرمعظم‌انقلاب در روز جمعه، ناظر بر این نکته بود که «عامل داخلی» کلید رفع مشکلات موجود در کشور است؛ راهبردی که دارای ۲ وجه محوری «همت مسئولان متعهد» و «همراهی ملت متحد» است.

۳

تبعیت دولت از رهبری

به‌دنبال رهنمودهای محوری رهبرمعظم‌انقلاب، مقام‌های مختلف دولت چهاردهم در موضع‌گیری‌های مختلف، بر تبعیت از این رهنمودها و تلاش برای گره‌گشایی از مشکلات مردم با اتکا به توان داخلی تأکید کردند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.

۱مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور: مقام‌معظم‌رهبری روز جمعه سخنان و نگاه زیبایی داشتند. ما قادریم آینده‌ای را بهتر از آنچه هست، بسازیم؛ کافی است باور کنیم. نباید چشم به دیگران بدوزیم و باید به‌خود و توانایی‌های خودمان بازگردیم؛ دراین صورت است که قادریم برترین کشور منطقه از نظر علم، تکنولوژی و توان باشیم.

۲سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه: بیانات رهبر فرزانه انقلاب همچون همیشه راهنما و راهگشای همه مسئولان نظام به‌ویژه دستگاه دیپلماسی بود. وزارت امورخارجه در راستای ایفای وظایف ذاتی خود و بر مبنای اصول سه‌گانه عزت، حکمت و مصلحت، از همه ظرفیت‌ها برای پیشبرد سیاست‌خارجی فراگیر استفاده خواهد کرد.

۳فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت: راهبرد دولت شنیده شدن یک صدای واحد از ایران است. ضمن آنکه همه به مشکلات واقف هستند، امروز نسبت به دیروز نیاز بیشتری به وفاق و همدلی برای عبور از مشکلات داریم. مذاکرات با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داشت و همه به‌خوبی می‌دانند ایران در شرایطی که مذاکره غیرشرافتمندانه باشد، به آن تن نخواهد داد.

۴الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: تعامل سازنده با جهان را با هوشمندی، درایت و در چارچوب ‌عزت ملی پیش خواهیم برد، اما دراین راه، پیشینه بدقولی‌ها و زبان تهدید آمریکا را همانگونه که مقام‌معظم‌رهبری اشاره داشتند، فراموش نخواهیم کرد.

۵سیدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور: پشتوانه دولت چهاردهم، اعتماد ملت و حمایت مقام‌معظم‌رهبری است. در سایه این سرمایه‌های ارزشمند، بن‌بست خارجی و تنگناهای داخلی یکی پس از دیگری از میان برداشته خواهد شد.

۶علی احمدنیا، سرپرست امور اطلاع‌رسانی دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی دولت: دولت با ریاست رئیس‌جمهور و هدایت رهبرمعظم‌انقلاب تنها دغدغه رفع مشکلات مردم در معیشت و اقتصاد را دارد.

۴

خوداتکایی، راه عبور از مشکلات

تأکید روز شنبه رئیس‌جمهور بر موضوع «خوداتکایی» در شرایطی است که پزشکیان طی ماه‌های اخیر، بارها ضمن تأکید بر «بی‌اعتمادی به آمریکا»، بر ضرورت فعال کردن ظرفیت‌های داخلی برای عبور از مشکلات تأکید کرده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.

۱بی‌اعتمادی به آمریکا: پزشکیان در آخرین روزهای دی‌ماه گذشته، در گفت‌وگو با شبکه آمریکایی «ان. بی. سی» تأکید کرد: مشکل ما با گفت‌وگو نیست، مشکل ما پایبندی به تعهدات است. متأسفانه، هر زمان که مذاکره می‌کنیم و به یکدیگر تعهد می‌دهیم، پایبندی به این تعهدات رعایت نمی‌شود.

۲شرط اساسی برای گفت‌وگو: پزشکیان در نشست روز ۲۶ دی‌ماه گذشته هیأت‌دولت، عنوان کرد که شرط گفت‌وگو با آمریکا این است که دولتمردان این کشور به حرف‌هایشان عمل کنند.

۳مانعی برای زیاده‌خواهی‌ها: رئیس‌جمهور در جریان سفر آخرین روزهای دی‌ماه به روسیه، در دیدار با میخاییل میشوستین، نخست‌وزیر روسیه تأکید کرد که ایران و روسیه می‌توانند در زمینه‌های راه، آموزش، تجارت و دیگر عرصه‌ها همکاری‌های گسترده‌ای داشته باشند و این همکاری‌ها می‌تواند تحریم‌ها و زیاده‌خواهی‌های آمریکا و کشورهای غربی را بی‌اثر کند.

۴خیال باطل ترامپ: پزشکیان چند روز قبل و در آیین افتتاح طرح‌های وزارت نیرو در واکنش به ادعاهای ترامپ درباره افزایش تحریم‌های ایران، تأکید کرد که «خیال کردند همه‌چیز ما به نفت وابسته است و می‌خواهند جلوی آن را بگیرند، اما برای ما و مردم ما مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد که هم مشکلات را حل و هم مسیری ایجاد کنیم که ما و همسایگان‌مان که مسلمانند، باعزت زندگی کنیم. با دید بلند اگر جلو برویم سال آینده مشکلات را با کمک همه و نیز تدبیر رهبری انقلاب حل خواهیم کرد».

۵خنثی‌سازی تحریم‌ها: رئیس‌جمهور ۱۷ بهمن‌ماه و در جریان حضور در وزارت نیرو تأکید کرد که مسیرهای بسیاری برای خنثی‌سازی اهداف آمریکایی‌ها وجود دارد و اگر داشته‌های خود را خوب مدیریت کنیم، اثر تحریم‌ها خنثی می‌شود.

۶چه ربطی به تحریم‌ها دارد؟ : پزشکیان در نوزدهمین روز شهریورماه گذشته در جشنواره تعاونی‌های برتر کشور تأکید کرد که «برخورد ما با مردم به تحریم‌های آمریکا ربطی ندارد، این ما هستیم با مردم درست برخورد نمی‌کنیم. اینکه به مریض، دانشجو و… براساس باور و اعتقاد خدمت کنیم، به تحریم آمریکا ربط دارد؟».

۷ثمره اتکا به توان داخلی: رئیس‌جمهور ۱۷ دی‌ماه گذشته در جریان بازدید از دانشگاه جامع امام‌حسین(ع) گفت: یقین داریم با اتکا به ظرفیت‌های عظیم موجود در کشور و تعامل و همکاری مراکز علمی و دانشگاهی با دولت همه نقشه‌های دشمنان برای تحریم، اختلاف‌افکنی و ناامیدسازی مردم ما نقش برآب خواهد شد.

۸می‌توانیم راه بسازیم: پزشکیان در جریان سفر ۶ دی‌ماه گذشته به خراسان‌شمالی، در جمع مردم بجنورد تأکید کرد: اگر ما در داخل با هم وحدت شویم و انسجام داشته باشیم، حتی اگر همه راه‌ها را به روی ما ببندند، می‌توانیم راه بسازیم؛ می‌توانیم مملکت را بسازیم.

۵

جریان‌سازی علیه دولت

در شرایطی که رئیس‌جمهور و چهره‌های مختلف دولت چهاردهم با موضع‌گیری‌های مختلف، بر تبعیت خود از رهنمودهای رهبرمعظم‌انقلاب تأکید کرده‌اند، اما غربگرایان طی ۲ روز گذشته فاز تازه‌ای از فشارها و شایعه‌سازی‌ها علیه دولت را کلید زده‌اند.

۱موج‌سواری در شبکه‌های اجتماعی: به‌دنبال تأکید روز جمعه رهبر معظم انقلاب درباره «استثنا بودن مذاکره با آمریکا»، برخی فعالان سیاسی طی ۲ روز گذشته پروژه‌ تازه‌ای را به‌منظور فضاسازی علیه دولت در فضای‌مجازی و شبکه‌های اجتماعی کلید زده‌اند؛ پروژه‌ای که بیش از هر چیز کلیدواژه «استعفای پزشکیان» را پیگیری می‌کرد.

۲- دو وجه یک پروژه مشکوک: پروژه تازه استعفا که ازسوی جریانی مشکوک هدایت می‌شود، دو وجه قابل توجه دارد؛ یکی طرح موضوع استعفای پزشکیان در قالب «خبر» که بیش از هر چیز راهبرد اختلاف‌افکنی را پیگیری می‌کند و دیگری طرح این موضوع در چارچوب «مطالبه از رئیس‌جمهور».

۳الگوگیری از حسن روحانی؟ : یکی از نکات جالب توجه فضاسازی‌ها علیه دولت با کلیدواژه «استعفا»، درس گرفتن پزشکیان از «اشتباه استعفا ندادن حسن روحانی» بود. براین اساس برخی می‌کوشند رئیس‌جمهور را تحت فشار قرار دهند که کاری که حسن روحانی نکرد را او انجام دهد؛ رویکردی که در چارچوب راهبرد اختلاف‌افکنی میان ساختارهای حکومتی کشور قابل ارزیابی است.

۴پزشکیان به وعده‌اش عمل نکرد؟ : برخی دیگر از جریان‌سازی‌ها در این زمینه معطوف به تحت‌فشار قرار دادن رئیس‌جمهور با ادعای تحقق نیافتن وعده‌هایش بود. براین اساس برخی تلاش کردند با استناد به این جمله پزشکیان در جریان رقابت‌های انتخاباتی که «اگر نتوانستم به وعده‌هایم عمل کنم، استعفا می‌دهم»، فاز تازه‌ای را از فشارها و جوسازی‌ها علیه دولت آغاز کنند.

۵واکنش قاطع دولت: واکنش دولتی‌ها به جریان‌سازی‌ها درباره استعفای رئیس‌جمهور هم جالب توجه و آب سردی بر پیکر جریان‌سازان بود.

– الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: برخی جریان‌ها شایعه استعفای رئیس‌جمهور را طی چند روز اخیر مجددا مطرح کردند تا بلبشویی ایجاد شود و نگذارند دولت کار کند.

علی احمدنیا، رئیس امور اطلاع‌رسانی دولت: هنوز چند روزی از جلسه سران با شعار «همدل برای مردم ایران» نگذشته و رئیس‌جمهور صبح شنبه به شهر سیرجان برای افتتاح و کلنگ‌زنی ۲۰همت پروژه رفته‌است، عده‌ای ساده‌دل رویابافی می‌کنند!

سیدمحمدمهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور: ائتلاف عجیب برای ضریب دادن به شایعه مضحک استعفای رئیس‌جمهور بسیار قابل تأمل است. دکتر پزشکیان آمده است تا اگر لازم بود خود را هم فدا کند، ولی ایران را بسازد. جنجال نکنید هزار باده ناخورده در رگ تاک است.



منبع:همشهری آنلاین

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا