اقتصادی > عمران و اشتغال

ظهور مشاغل جدید و غیرسنتی نیازمند نظارت بازرسان کار


ارتباط فردا: آموزش ایمنی کار به منظور ارتقاء فرهنگ ایمنی به عنوان یکی از مهم‌ترین راهکارهای ایمن‌سازی محیط کار، ارتقای بهره‌وری و صیانت از منابع انسانی و مادی کشور همواره سرلوحه ماموریت‌های اصلی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار داشته است.

در حال حاضر مسئولیت ایمنی محیط کار و نظارت بر آن برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و به منظور رعایت ایمنی در محیط کار، حضور بازرسان کار جهت بازدید از محل و انجام نظارت امری ضروری است.

بحث پیشگیری از حوادث کار و پیروی از آیین‌نامه‌های قانونی از اهداف بازرسان کار به شمار می‌رود که در کاهش هزینه‌های اضافی ناشی از حوادث موثر است.

کارشناسان بر این باورند که بازرسان کار با نظارت بر اجرای صحیح مقررات قانون کار و ضوابط حفاظت فنی و ایمنی در حفظ و صیانت از جان نیروهای کار، ارتقای کیفیت تولید و بهره‌وری و امنیت شغلی کارگران موثرند و هرچه نظارت بر کارگاه‌ها و محیط‌های کار کامل‌تر و به‌روزتر باشد موجب کاهش حوادث ناشی از کار خواهد شد.

سال گذشته بیش از ۴۰۰ هزار مورد بازرسی از کارگاه‌ها صورت گرفت و بازرسان کار نواقص غیر ایمن را به کارفرمایان ابلاغ کردند و طرح بازرسی از کارگاه‌های پرخطر و توسعه کمی و کیفی کمیته‌های حفاظت ایمنی را در دستور کار قرار دادند.

در همین راستا، بهزاد سام‌دلیری – مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران می‌گوید: یکی از اصلی‌ترین وظایف بازرسان کار پیشگیری از وقوع حوادث و مشکلات حقوقی در محیط‌های کاری است.بازرسان باید فراتر از شناسایی تخلفات عمل کنند و با ارائه مشاوره و آموزش‌های لازم به کارفرمایان و کارگران به بهبود شرایط کار و کاهش حوادث و تخلفات کمک کنند. 

ظهور مشاغل جدید و غیرسنتی نیازمند نظارت بازرسان کار

به گفته وی، رویکرد اصلاحی نه‌ تنها فرهنگ ایمنی و رعایت حقوق کار را در محیط‌های کاری نهادینه می‌کند، بلکه هزینه‌های ناشی از حوادث و دعاوی حقوقی را کاهش می‌دهد.

ظهور مشاغل جدید و غیرسنتی مانند کسب‌ وکارهای دیجیتال، نیازمند گسترش روش‌های نظارتی بازرسان است زیرا کارگران این شغل‌ها در معرض خطرات مختلف قرار دارند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران درعین حال بر لزوم روزآمد کردن دانش بازرسان تاکید و خاطرنشان کرد: برای انجام مؤثر وظایف نظارتی، بازرسان باید در حوزه‌های مختلفی مانند حقوق کار، حفاظت فنی، بهداشت حرفه‌ای و فناوری‌های نوین تسلط داشته باشند زیرا تغییرات مداوم قوانین و ظهور فناوری‌های جدید ایجاب می‌کند که دانش و مهارت‌های بازرسان کار از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی، کارگاه‌های تخصصی و مطالعات مداوم به‌روزرسانی شود.

سام دلیری ضرورت نظارت بر کارگاه‌های غیررسمی و مشاغل نوظهور را مورد تأکید خود قرار داده و معتقد است: ظهور مشاغل جدید و غیرسنتی مانند کسب‌وکارهای دیجیتال و دورکاری، نیازمند گسترش روش‌های نظارتی بازرسان است که این حوزه‌ها نیز اغلب از دید نظارتی پنهان می‌مانند و از سویی کارگران آن‌ها در معرض خطرات مختلف قرار دارند.

درحال حاضر نقش بازرسان کار در حفظ حقوق نیروهای کار حایز اهمیت است و بازرسان کار با اعمال نظارت دقیق و ارائه دستورالعمل‌های لازم از اجحاف در حق کارگران جلوگیری و شرایطی را فراهم می‌کنند که کارگران در محیطی امن و عادلانه به کار و فعالیت بپردازند.

به زعم آنها اعمال نظارت‌ها به افزایش رضایت شغلی و رشد بهره‌وری منجر می‌شود و بازرسان کار با آموزش مستمر و بهره‌گیری از روش‌های آموزشی و انگیزشی، فرهنگ ایمنی در بسیاری از کارگاه‌ها و کارخانه‌ها را تقویت کرده و حوادث ناشی از کار را کاهش می‌دهند.

پیش از این معاون روابط کار وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی در یکصد و نود و یکمین نشست شورای عالی حفاظت فنی بر لزوم اصلاح سیاستگذاری در حوزه بازرسی کار تاکید کرده و گفته بود: با توجه به فضای جدید کسب و کار و وجود مشاغل جدید، باید سیاست‌های جدیدی اتخاذ کنیم تا شاهد اثرات مثبتی در ایمنی، بهداشت و حفاظت فنی در سطح کارگاه‌های کشور باشیم.

ارتباط فردا: مطابق ماده ۹۵ قانون کار، مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار برعهده کارفرماست و موظف است به کارگران خود ابزار و تجهیزات کاری لازم را به منظور حفظ سلامت و ایمنی نیروی کار ارائه کند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا